Paikalliset

Tunnetko jo pilkkubegonian ja raitamatin? – "Asiakkaat tulevat kysymään kasvia luettuaan siitä sisustusblogeista"

Plantagenin myyntivastaava Karin Hollmèn esittelee trendikästä ja viehättävää pagodipuuta.

Juha Perämäki

Vihersisustaminen on noussut tämän hetken hitiksi, jolla saa helposti uutta ilmettä kodin eri tiloihin. Erilaisilla kasveilla saa luotua hyvin eri tunnelmia. Viherkasvit lisäävät myös huoneen kodikkuutta ja jotkut niistä toimivat tehokkaina huoneilman puhdistajina.

Trendivirtaukset vaikuttavat valintoihin.

– Asiakkaat tulevat usein kysymään jotain tiettyä kasvia luettuaan siitä sisustusblogeista, myyntivastaava Karin Hollmén Plantagenilta kertoo.

Hollmén listaa nopeasti viisi hittikasvia. Suurin osa niistä on vieläpä helppohoitoisia.

Peikonlehti

Peikonlehti on hyvin helppohoitoinen. Se viihtyy lämpimässä ja kosteassa huoneilmassa. Suoraan auringonvaloon sitä ei kuitenkaan pidä asettaa, puolivarjoinen paikka on peikonlehdelle paras.

Tämän huonekasvin lehdet kasvavat sitä suuremmiksi, mitä korkeampi ilmankosteus huoneessa on. Kasvin suihkuttelu kannattaa siis ottaa arkiseksi rutiiniksi. Peikonlehti voi kasvattaa jopa puolen metrin levyisiä lehtiä, ja se voi kasvaa jopa kymmenen metrin korkuiseksi.

Pagodipuu

Pagodipuu on pienen puun mallinen, miniatyyrilehtinen kasvi. Se pitää valosta ja kosteasta ilmastosta, joten tällekin kasville suihkuttelu tekee hyvää. Pagodipuu ei kuitenkaan ole kaikkein helppohoitoisin huonekasvi, sillä sen mullan tulisi pysyä tasaisen kosteana, mutta ruukkua ei saa jättää seisomaan veteen.

Pilkkubegonia

Pilkkubegonian viehätys on sen näyttävissä, tummanvihreissä lehdissä, joita täplittävät hopeanväriset pilkut. Alapinnaltaan lehdet ovat tumman viininpunaisia. Kasvi kukkii valkoisin tai haalean vaaleanpunaisin kukin.

Pilkkubegonia pitää hajavaloisesta kasvupaikasta. Kasvi menestyy hyvin normaalissa huonelämpötilassa, vaikka ihanteellinen lämpötila sille onkin hieman alle 20 astetta. Tästä syystä pilkkubegonia viihtyy kesällä parhaiten ulkona.

Tyräkit

Tyräkit kestävät kuivuutta, joten kasvia pitää kastella vasta, kun multa on täysin kuivunut. Talvikaudella tyräkki tarvitsee hyvin niukasti vettä. Tämä kasvi sopii siis erinomaisesti sellaisellekin kodinsisustajalle, joka on altis unohtamaan kastelun.

Tyräkit viihtyvät valoisalla, mieluiten aurinkoisella paikalla.

Raitamatti

Raitamatti on niin ikään helppohoitoinen kaveri. Kastelu pari kertaa viikossa riittää. Kasvi viihtyy hajavalossa.

Raitamatilla on nimensä mukaisesti kauniit, raidalliset lehdet.

Trendikasvien ykkönen, peikonlehti, on myös Plantagenin myydyin viherkasvi. Sen lisäksi palmuvehka ja ilmaa puhdistava anopinkieli ovat säilyttäneet paikkansa ostetuimpien huonekasvien listalla.

– Viime aikoina myös minikasveja on myyty runsaasti. Niistä voi tehdä mieleisiään asetelmia, rakentaa lasimaljaan vaikka ”terraarion”, Karin Hollmén vinkkaa.

Ikisuosikkeja ovat niin ikään helppohoitoiset traakkipuu ja jukkapalmu ja kaktukset.

Sisustus- suunnittelijan vinkit:

Mikäli kasvienhoito ei ole lähellä sydäntä, valitse mahdollisimman helppohoitoisia kasveja.

Kasvit kasvavat pituutta ja leveyttä. Niille on varattava kunnolla elintilaa.

Muista, että valo on kasveille elinehto. Jos luonnonvalo loppuu kesken, apua voi hakea erityisistä kasvilampuista.

Allergiseen kotiin kannattaa hankkia vain sileälehtisiä viherkasveja, joista pölyt on helppo pyyhkiä pois.

Oikeanlaisilla kasveilla voi koristaa myös valoisat wc:t ja kylpyhuoneet.

Ruukkujen valinnalla voi tehdä helposti uutta ilmettä.

Kasveilla voi sisustaa kerroksellisesti: tee kasveista kokoelmia, käytä eri kokoisia, värisiä ja muotoisia kasveja ja ruukkuja. Käytä kasveja myös tilan eri korkeuksilla ja leveyksillä.

Korkeuseroja saat asettelemalla kukkaruukut vaikkapa jakkaroiden päälle.

Trendikkään ”jungalow”-tyyppiseen, trooppiseen tunnelmaan pääsee isoilla, vahapintaisilla tummalehtisillä viherkasveilla.Viidakon henkeä lisäävät pienemmät kasvit matalammilla tasoilla.

Vinkit antoi sisustussuunnittelija Milla Ek, FinaHem.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat