Paikalliset

Neljä miestä tehtaili 43 rötöstä – 18 asianomistajaa Nurmijärveltä ja lähikunnista

Hyvinkään käräjäoikeus antoi tuomionsa rötössarjasta maaliskuun lopulla.

JOHANNA ERJONSALO

Neljälle miehelle on luettu Hyvinkään käräjäoikeudessa tuomiot kaikkiaan 43 syytekohdasta. Rikoksilla oli yhteensä 18 asianomistajaa.

Pisimmän rangaistuksen, kuusi kuukautta vankeutta, sai 39-vuotias mies. 34-vuotias mies sai viiden kuukauden, toinen 34-vuotias 60 päivän ja 38-vuotias 40 päivän vankeusrangaistuksen.

Rangaistukset ovat ehdottomia, koska ehdollinen vankeus ei oikeuden mukaan tullut kysymykseen miesten aiempien rikosten takia.

Yksi miehistä oli uusiin rikoksiin syyllistyessään ehdollisessa koevapaudessa. Jäljelle jääneet 112 päivää määrättiin nyt istuttaviksi.

Toinen taas toivoi pääsevänsä vankilan sijasta yhdyskuntapalveluun, vaikka oli jo aiemmin muutamaan otteeseen laiminlyönyt palvelun ehtoja.

Rangaistuksia alentavana seikkana käräjäoikeus otti huomioon miesten tammikuussa Vantaan käräjäoikeudesta muista rikoksista saamat tuomiot.

Hyvinkäällä käsitellyt rikokset kattavat viime vuoden heinäkuun ja joulukuun välisen ajanjakson.

Miehet eivät tehtailleet rikoksiaan kaikki yhdessä vaan 1–3 hengen kokoonpanoissa Hyvinkäällä, Nurmijärvellä ja Vantaalla.

Raskaimmat rikokset olivat omaisuusrikoksia. Miehet kävivät varkaissa muun muassa autoissa, autotalleissa ja jopa asutussa omakotitalossa.

Ammattijärjestön lomamökillä miehet joutuivat häirityksi, kun mökkiläiset havahtuivat ääniin. Samaan tapaan autovarkaus jäi yritykseksi, kun omistaja huomasi käynnistyspuuhat.

Saaliiksi miehille kelpasivat erityisesti sähkö- ja käsityökalut, mutta myös korut ja hopeiset aterimet sekä elektroniikka. Muutamaa tapausta lukuun ottamatta poliisi ei onnistunut löytämään saalista ja palauttamaan sitä omistajilleen.

Yhdeltä miehistä löytyi varastettuja paineilmatyökaluja, jotka hän oli ostanut tuntemattomaksi jääneeltä henkilöltä.

Kateisiin jääneen omaisuuden arvo vaihteli satasista tuhansiin euroihin. Yksi miehistä näpisti hypermarketista vajaan kymmenen euron arvoisen muistikortin, joka palautui liikkeeseen myyntikelvottomana. Toisesta myymälästä näpistettiin puukko ja Muumi-muki.

Huumeet liittyivät miesten rikoksiin. Yhdellä miehistä oli tuhat kappaletta huumeeksi luokiteltuja lääketabletteja, joiden hän väitti olevan omaan käyttöön tarkoitettuja. Oikeus ei ottanut tätä selitystä todesta.

Liikenteessä tapahtui suuri osa rikoksista, vaikka ajokorttia miehillä ei ole ollut vuosiin. Jokaisesta poliisin pysäytyksestä kirjattiin ainakin kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta. Huumeiden näkyminen verikokeissa tiesi syytettä myös rattijuopumuksesta.

Yhdelle miehelle kirjattiin rangaistus törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta tämän ajettua ylinopeutta kaksi matkustajaa kyydissään.

Pieni osa syytteistä

Hyvinkää 6.–7.2017: Huumausaineen käyttörikos, moottorikulkuneuvon käyttörikos, toisen vahingoittamiseen sopivan esineen tai aineen hallussapito, moottorikulkuneuvon käyttövarkauden yritys.

Hyvinkää 17.–18.6.: Varkaus.

Vantaa 17.–18.6.: Varkaus.

Hyvinkää 18.6.: Kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta, huumausaineen käyttörikos.

Nurmijärvi 21.6.: Moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta, varkauden yritys, kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta.

Hyvinkää 21.6.: Varkaus, huumausaineen käyttörikos, varkaus, vahingonteko...

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat