Paikalliset

Suomen uusin kauramylly sijaitsee Nurmijärvellä – "Kauratuotteet ovat suosituimpia"

Parempi laatu, maku ja tuoreus sekä pienempi hiilijalanjälki.

Anne Lukana ja Olli Lukkarinen ovat tyytyväisiä uuteen kauramyllyynsä. Työnjako on selvä. Isäntä hoitaa viljan pellolta myllyyn ja toimii myllärinä, emäntä vastaa seuraavista vaiheista.

Taina Joutsen

Krannin tilalla Lepsämässä uidaan vastavirtaan. Viljamyllyjä on vuosikymmenten ajan mieluummin ajettu alas kuin rakennettu, mutta Kranni sai juuri oman kauramyllyn.

Sen ensimmäiset tuotteet tulivat kuluneella viikolla myyntiin Reko-ruokapiireihin, ja pian niitä saa myös ruokakaupoista.

– Kauramyllyn suunnittelu alkoi vuosi sitten. Halusimme nimenomaan kauramyllyn, koska kauratuotteet ovat suosituimpia, kertoo tilan emäntä Anne Lukana.

Tähän asti tila on jauhattanut viljan Töllin Myllyssä Nummi-Pusulassa. Jatkossakin muut viljalajit kuin kaura jauhatetaan siellä.

Anne Lukanan mukaan oman myllyn rakentamista puolsi toive laadullisesti mahdollisimman puhtaasta tuotteesta. Myös hiilijalanjäljen pienentäminen sekä tuoreuden parantaminen vaikuttivat asiaan.

– Kysyntä ja vakiintunut asiakaskunta antoivat tukea päätökselle, tilan isäntä Olli Lukkarinen toteaa.

Viljelijäpariskunnan mukaan kyse on muutaman kymmenen tuhannen euron investoinnista, johon Emo ry myönsi investointitukea. Kustannuksia pienensi se, että myllytila saneerattiin vanhasta kuivaamosta.

Oman myllyn kunniaksi Krannin tila Oy on lanseerannut uuden kauratuotteen, Kunkku täysjyväkaurahiutaleen.

– Kunkku on isohiutaleinen, jämäkkärakenteinen ja superterveellinen masterluokan kaurahiutale, Lukana esittelee.

Kyse on höyryttämättömästä ja esikäsittelemättömästä tuoretuotteesta. Oman myllyn käyttö mahdollistaa Lukanan mukaan sen, että hiutaleen pintaan jää kauran terveysvaikutteisin, tumma lese.

Kunkku aloittaa uuden kauratuoteperheen. Seuraava uutuus on luvassa kesän korvalle.

– Keskitymme nyt ensisijaisesti kauratuotteiden kehittämiseen. Asiakkaiden toivomia uutuuksia on tarkoitus tuoda markkinoille säännöllisesti yksi kerrallaan, Lukana sanoo.

Suositko lähiruokaa?

Kyllä
89% (24 ääntä)
En
11% (3 ääntä)
Ääniä yhteensä: 27

Krannin tila

Krannin tila mainitaan ensimmäisen kerran pitäjänhistoriassa 460 vuotta sitten, vuonna 1558.

Nykyisin tila on keskittynyt viljanviljelyyn ja metsätalouteen.

Tilalla viljellään perinteisiä viljakasveja vehnää, kauraa ohraa ja ruista.

Lähes kaikki tilalla kasvatettava vilja myydään suoraan tuoreina myllytuotteina asiakkaille ja asiakasyrityksille.

Tila myy tuotteitaan Reko-ruokapiireissä. Koko tuotevalikoima on myynnissä myös lähialueen kaupoissa sekä kolmella verkkoalustalla.

Lisätiedot: krannintila.fi

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat