Paikalliset

Putkiremontin takia ei aina tarvitse lähteä evakkoon – nurmijärveläisfirma on sukittanut niin kerrostalojen kuin norjalaisen öljynporaukslautan viemärit

SANEERAUS Putkien sukittaminen mahdollistaa asunnossa asumisen remontin aikana.

Asentaja Tommi Suominen sukittaa keittön víemäriä sukitusrummulla.

Johanna Erjonsalo

Putkiremontti. Sana, joka saa monen niskakarvat nousemaan pystyyn jo pelkästä ajatuksesta.

Lukuisiin taloyhtiöihin ja asuntoihin tehdään kuitenkin vuosittain putkiremontteja, sillä vesijohto- ja viemäriputkistot eivät ole ikuisia.

– Riippuen viemäriputken materiaalista, ne kestävät käytössä noin 40 vuotta. Putkien iän lisäksi viemärisaneerausta on syytä harkita tai ainakin selvittää syy silloin, jos viemäristä tulee pahaa hajua tai jos asukas havaitsee viemäritukoksia, Suomen Putkisto Palvelun operatiivinen johtaja Mikko Råman neuvoo.

Asunnossa voi asua viemärisaneerauksen aikana.”

Vaikka taloyhtiön putkiremontti on monelle peikko, se voidaan tehdä monella tavalla.

Mikäli asunnossa ei ole tarkoituksena tehdä viemärisaneerauksen aikana muuta remonttia, sukittaminen on Råmanin mukaan hyvä vaihtoehto.

– Sukittamisen etu on se, ettei tätä menetelmää käyttämällä tarvitse rikkoa rakenteita tai tehdä suuria kaivuutöitä. Koska viemäreitä voidaan käyttää työvaiheiden välissä, asunnossa voi asua saneerauksen aikana, Råman selventää.

Suomen Putkisto Palvelun projektipäällikkö Miikka Laitinen ja operatiivinen johtaja Mikko Råman kertovat, että epoksilla kyllästetty sukka ajetaan viemäriin tällaisen asennusrummun avulla. Kuva: Ulla Yliherne

Sukituksessa viemäri ensin puhdistetaan, jonka jälkeen vanhan putken sisään ajetaan paineilmalla epoksilla kyllästetty polyesteri sukka.

Epoksi on nestemäistä muovia, joka kovettuu lämmön avulla.

– Kun sukka on paikoillaan putkessa, epoksi kovetetaan höyryn avulla. Kovetettu sukka vastaa normaalin viemäriputken vahvuutta. Tutkimusten mukaan sukitetun putken käyttöikä on sama kuin uuden muoviputken eli noin 40 vuotta, Råman kertoo.

Koska kovetetusta sukasta tulee osa viemäriputkea, Råmanin mukaan sukittaminen ei onnistu mikäli vanha putkisto on täysin rikkinäinen.

– Reikiä saa olla, mutta vanhasta putkesta puuttuu valtavia paloja, sukittaminen hankaloituu.

Nurmijärvellä Ilvesvuoressa pääkonttoria pitävä Suomen Putkisto Palvelu on hyödyntänyt sukittamista myös isommissa kohteissa kuin peruskerrostaloissa.

Muutama vuosi sitten yritys muun muassa vastasi Riihimäen terveyskeskuksen viemärisaneerauksen yhteydessä viemäriputkien korjaamisesta. Myös Tampereen Näsinneulan viemärit on uusittu sukittamalla.

– Ehkä eksoottisin sukituskohteemme on ollut norjalainen öljynporauslautta. Siellä saneerauksen tekeminen vaati jo hieman erikoistoimenpiteitä, Råman nauraa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat