Puheenaihe

Osakeasuntojen hinnat karkaavat käsistä Helsingin seudulla – täällä kodista saa pulittaa reilun tuplahinnan

Vanhojen osakehuoneistojen hinnat kipuavat pääkaupunkiskeudulla jatkuvasti ylöspäin – päin vastoin kuin muualla Suomessa tapahtuu.

Päivi Tuovinen / Arkisto

Vanhojen osakeasuntojen hinnat eriytyvät nyt Suomessa vinhaa vauhtia – riippuen siitä, missä myytävä huoneisto sijaitsee. Kuluvan vuoden tammi-maaliskuussa hinnat pääkaupunkiseudulla nousivat edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna 2,1 prosenttia – muualla maassa kehitys onkin sitten  täysin päinvastainen.

Tammi-maaliskuussa vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta pääkaupunkiseudulla oli 3 593 euroa, mutta muualla maassa vain 1 584 euroa. Hintaero on siis noin 2,3-kertainen.

Päinvastoin kuin vanhojen osakehuoneistojen hinnat, uusien kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat laskivat 0,7 prosenttia koko maassa edelliseen neljännekseen verrattuna. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 0,2 prosenttia ja muualla maassa 0,9 prosenttia.

Vuoden 2017 vastaavaan ajankohtaan verrattuna uusien osakeasuntojen hinnat koko maassa laskivat 4,0 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 6,7 prosenttia ja muualla Suomessa 2,4 prosenttia. Uusien osakeasuntojen keskineliöhinta oli koko maassa 3 641 euroa, pääkaupunkiseudulla 4 691 euroa ja muualla maassa 3 270 euroa.

Vanhojen osakeasuntojen tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen laatimasta osakeasuntojen hintatilastosta, joka perustuu verohallinnon aineistoon. Ennakkotiedot sisältävät kaksi kolmasosaa vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kaupoista.

Uusien osakeasuntojen tiedot puolestaan perustuvat suurimpien rakennuttajien ja kiinteistönvälittäjien kauppahintatietoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat