Puheenaihe

10-vuotiaan tytön hyväksikäyttäjän tuomio pysyy voimassa – syyte törkeästä raiskauksesta kaatui

Vuonna 2016 kymmenvuotiasta tyttöä hyväksikäyttäneen miehen lopullinen tuomio on kolme vuotta ehdotonta vankeutta. Vaatimus tuomiosta törkeän raiskauksen perusteella kaatui Korkeimman oikeuden käsittelyssä. – Kuva ei liity tapaukseen.

ESM arkisto

Korkein oikeus on hylännyt valituslupahakemuksen, joka koski Pirkanmaalla syksyllä 2016 tapahtunutta 10-vuotiaaseen tyttöön kohdistunutta seksuaalirikosta.

Syyttäjä ja asianomistajat eli lapsen vanhemmat ajoivat syytettä lapsen törkeän seksuaalisen hyväksikäytön rinnalla myös törkeästä raiskauksesta, mutta kummatkin oikeusasteet hylkäsivät tämän syytteen. Käräjäoikeuden ja hovioikeuden tuomioiden mukaan asiassa ei ollut näytetty sitä, että sukupuoliyhteys olisi tehty väkivaltaa käyttäen tai että lapsi olisi ollut pelkotilassa tai muussa avuttomassa tilassa.

Syyttäjä vetosi pakottamiseen, mutta tytön vanhemmat vetosivat myös siihen, että lapsi on jo ikänsä puolesta ”avuttomassa tilassa” ilmaisemaan tahtoaan.

Valituslupahakemuksessa vaadittiin, että miehen rangaistusta ja miehen maksettavaksi tuomittuja korvauksia korotetaan.

Pirkanmaan käräjäoikeus ja Turun hovioikeus tuomitsivat tekoon syyllistyneen miehen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä kolmen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Miehen katsottiin olleen sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan lapsen kanssa ja tehneet tälle seksuaalisia tekoja viestittelemällä tämän kanssa seksuaalisista asioista. Miehen tuomioksi siis jää kolme vuotta ehdotonta vankeutta.

Tekijä voidaan tuomita raiskauksesta, jos hän ”pakottaa toisen sukupuoliyhteyteen käyttämällä henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai uhkaamalla käyttää sellaista”. Raiskauksesta voidaan tuomita myös, jos tekijä käyttää hyväkseen sitä, että ”toinen tiedottomuuden, sairauden, vammaisuuden, pelkotilan tai muun avuttoman tilan takia on kykenemätön puolustamaan itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan”.

Kymmenvuotiaan tapauksessa alemmat oikeusasteet eivät löytäneet näyttöä, että teko olisi tapahtunut vasten lapsen tahtoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat