Puheenaihe

Tuhansia työpaikkoja avautuu Suomessa – työnantajat lupaavat etenkin hyväpalkkaisia töitä

Nyt on hyvä aika hakeutua koulutukseen tai työhön, jossa tarvitaan digitalisaation osaamista.

Anton Soinne/Arkisto

Teknologiateollisuus tarvitsee alalle yli 53 000 uutta osaajaa vuoteen 2021 mennessä. Pelkästään digitalisaation, tekoälyn ja data-analytiikan osaajia tarvitaan noin 11 400. Osaajien saatavuus on haaste yrityksille ja muodostaa uhan Suomen talouskasvulle.

Teknologiateollisuus ry selvitti jäsenyritystensä osaajatarvetta kyselytutkimuksen avulla. Rekrytointitarpeesta 60 prosenttia kohdistuu korkeakoulutettuihin ja 40 ammatillisen tutkinnon suorittaneisiin tai muuten ammattitaidon hankkineisiin.

Työelämä muuttuu nyt ennakoitua huomattavasti nopeammin. Kotimaiset ikäluokat eivät yksin riitä vastaamaan osaajavajeeseen. Työperäistä maahanmuuttoa on lisättävä voimakkaasti ja siihen liittyviä lupaprosesseja nopeutettava.

Ammatillisen koulutuksen laatu ei vastaa teknologia-alan tarpeita. Teknologiakoulutus on järjestäjälle muuta ammatillista koulutusta kalliimpaa ja nykyaikaisten oppimisympäristöjen rakentaminen vaatii oppilaitoksilta investointeja.

– Tämä edellyttää vahvempaa keskittymistä profiloitumiseen ja vaikuttavuuteen korkeakoulujen ohjauksessa ja rahoituksessa sekä korkeakoulujen strategisen johtamisen vahvistamista, Teknologiateollisuuden innovaatiojohtaja Mervi Karikorpi sanoo.

Lisäksi tarvitaan paljon työtä mielikuvien korjaamiseksi. Erityisesti tytöt jättävät liian usein pitkän matematiikan valitsematta, eivätkä muutenkaan pidä teknologia-alaa potentiaalisena uravaihtoehtona.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat