Puheenaihe

Lentoveroa kannattaa yli puolet suomalaisista – "Lentäminen ei voi olla enää ilmastopolitiikan vapaamatkustaja"

Lentovero sai kannatusta kaikissa tuloryhmissä ja kaikissa maan osissa. Selkeitä kannatus oli Helsinki-Uusimaa -alueella (56%) ja vähäisintä Pohjois- ja Itä-Suomessa (47%).

Anton Soinne

Suomen luonnonsuojeluliitto esittää, että Suomi ottaa käyttöön monien muiden Euroopan maiden tavoin lentoveron, jolla hillittäisiin lentoliikenteen päästöjen erittäin nopeaa nousua. Verotulot tulisi kohdistaa ilmastonmuutosta hillitsevien liikennemuotojen tukemiseen.

Suomen Luonto -lehden julkistaman kyselytutkimuksen mukaan 52 prosenttia suomalaisista kannattaa veroa. Tutkimukseen vastasi 1002 henkilöä ja sen johderyhmänä olivat 15–79-vuotiaat vastaajat Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

– Lentomatkailu on nopeimmin kasvavia ilmasto-ongelmia ja se edellyttää valtioilta uusia toimia. Kahden kyselyn samansuuntaiset tulokset antavat pontta lentoveron säätämiselle, sanoo Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä.

Naisista lentoveron käyttöön ottamista kannatti 58 ja miehistä 45 prosenttia. Helsingin Sanomat sai tutkimuksessa hyvin samanlaisen tuloksen.

Suomen Luonnon tutkimuksessa ikäryhmittäin tarkasteltaessa lentoveron kannatus ja vastustus olivat suunnilleen tasan 25–48-vuotiaden joukossa. 15–24-vuotiaiden joukossa veron kannatus oli etusijalla. Yli 50-vuotiaiden ikäluokissa kannatus lentoveron käyttöönotolle oli lähes 60 prosentin luokkaa vastustuksen jäädessä alle 30 prosenttiin.

– Lentämisen ilmastopäästöt kasvavat tällä hetkellä useilla prosenteilla vuosittain. Esillä olevat tekniset ratkaisut, uudet polttoaineet tai lentoalan päästötavoitteet eivät merkittävästi muuta suuntaa. Päästöt uhkaavat kaksinkertaistua reilussa 15 vuodessa ja kova kasvu uhkaa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteita, sanoo Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Otto Bruun.

– On poikkeuksellista, että kansalaisten enemmistö kannattaa kuluttajalle kohdistettavaa haittaveroa. Se osoittaa, että he odottavat päättäjiltä toimia lentomatkailun nopeasti kasvavien päästöjen rajoittamiseksi. Lentäminen ei voi olla enää ilmastopolitiikan vapaamatkustaja, Bruun sanoo.

Vero on vasta ensimmäinen toimi, jolla hillitään lentomatkailun päästöjen rajua kasvua, liitto muistuttaa. Lentoliikenteen fossiiliset polttoaineet ovat edelleen täysin verovapaita ja ulkomaan lennot arvonlisäverottomia.

Luonnonsuojeluliitto ehdottaa, että lentoveron käyttöönotto otetaan mukaan jo nykyisen hallituksen ensi vuoden budjettiin syksyn budjettiriihessä.

Viimeistään se tulee sisällyttää seuraavan hallituksen hallitusohjelmaan toteuttamista varten. Lentoverolla kerättävät tulot tulisi kohdistaa vähäpäästöisen liikenteen, kuten raideliikenteen, parantamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat