Puheenaihe

10-vuotiaan hyväksikäyttö ei ollut raiskaus – järjestö vaatii valitusta YK:lle

Kuvituskuva.

Terhi Marttinen

Viime päivinä esiin nousseessa Pirkanmaalla syksyllä 2016 tapahtuneessa 10-vuotiaaseen tyttöön kohdistuneessa seksuaalirikosasiassa korkein oikeus ei antanut valituslupaa päätöksestään. Aikuinen henkilö oli ollut sukupuoliyhteydessä lapsen kanssa.

– Alempien oikeusasteiden tuomioista käy ilmi, että niiden mukaan asiassa ei ollut näytetty sitä, että sukupuoliyhteys olisi tehty väkivaltaa käyttäen tai että lapsi olisi ollut pelkotilassa tai muussa avuttomassa tilassa, minkä vuoksi syyte törkeästä raiskauksesta kaatui, vaikka syyttäjän mielestä tekijä oli käyttänyt väkivaltaa, Pelastakaa Lapset Ry kertoo tiedotteessa.

Pelastakaa Lapset ry katsoo, että kyseessä olevan teon kohdistaminen 10-vuotiaaseen lapseen on aina väkivallan käyttöä ja hän on tällaisen rikoksen uhrina aina avuttomassa tilassa. Lapsi ei myöskään koskaan voi antaa pätevää suostumusta tällaiseen tekoon.

Pelastakaa Lapset on sitä mieltä, että korkein oikeus on tässä tapauksessa käyttänyt sille annettua ylintä lain tulkintavaltaa lapsen edun vastaisesti. Vaikka henkilö tuomittiin vakavasta rikoksesta, niin se, ettei häntä tuomittu törkeästä lapsen raiskauksesta ja perustelut sille, ovat mitä suuremmassa määrin lapsen edun vastaisia ja lapsen oikeudet sivuuttavia ja yleisen oikeustajun vastaisia.

Pelastakaa Lapset on lausunut oikeusministeriölle rikoslain viimeaikaisesta kehityksestä ja tulevista kehitystarpeista. Pelastakaa Lapset ottaa lausunnossaan vahvasti kantaa lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin liittyvään rikoslakiin ja rikoksista annettuihin tuomioihin. Lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista tuomitaan Suomessa liian lieviä rangaistuksia verrattuna esimerkiksi Ruotsiin, missä seksuaalirikoksiin suhtaudutaan vakavammin kuin Suomessa.

Pelastakaa Lasten mukaan Suomen seksuaalirikoslainsäädäntö ei vastaa nykypäivää.

– Olemme jo nyt tilanteessa, missä rikoslaki ei tunne esimerkiksi verkon välityksellä toteutettuja lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia ja tekotapoja, joiden osalta rikosnimikkeet raiskaus, törkeä raiskaus olisi Suomessakin huomioitava Ruotsin oikeuskäytännön mukaisesti, Pelastakaa Lapset Ry kertoo tiedotteessa.

Pelastakaa Lapset on tehnyt pitkään eri toimijoiden kanssa yhteistyötä lasten oikeuksien edistämiseksi ja lapsen aseman vahvistamiseksi. Järjestön tavoitteena on, ettei yksikään lapsi joudu seksuaalisen riiston, väkivallan ja kaltoinkohtelun uhriksi.

– Suomen osalta Pirkanmaan tapausta ei tule jättää tähän.

Pelastakaa Lapset katsoo, että siitä on tehtävä valitus YK:n lapsen oikeuksien komitealle tai Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat