Paikalliset

Alkuluokka yhdistää eskarit, ykköset ja kakkoset – Kokeilu alkaa ensi syksynä neljässä koulussa

Neljäsäs nurmijärveläiskoulussa kokeillaan ensi syksynä alkuluokkia.

Arkistokuva

Nurmijärvellä kokeillaan ensi syksystä lähtien alkuluokkatoimintaa Metsäkylän, Palojoen, Röykän ja Valkjärven koulussa. Alkuluokassa esikoululaiset sekä 1. ja 2. vuosiluokan oppilaat muodostavat ryhmän ja opiskelevat yhdessä.

Alkuluokan toiminta perustuu esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmiin. Toiminta kuitenkin suunnitellaan ja toteutetaan siten, että siinä mahdollistuvat toiminnallisuus ja leikki oppimisen välineinä. Alkuluokassa korostuvat myös yhdessä oppiminen, vertaisoppiminen ja yhteisöllisyys.

Nurmijärven kunnan opetustoimen koordinaattori Kristiina Pirnes kertoo, että alkuluokassa on monia opiskelutyylejä.

– Työskentely voi olla esimerkiksi sellaista, että oppilaat itseohjautuvasti työskentelevät eri pisteissä, joissa on erilaisia tehtäviä matematiikkaan liittyen.

– Oppilaat saatetaan jakaa ryhmiin osaamisen mukaisesti tai voidaan hyödyntää vertaisoppimista, jolloin yhdessä pienryhmässä on oppilaita, joilla on erilaisia taitotasoja, Pirnes kuvailee alkuluokassa opiskelua.

Hän painottaa myös, että alkuluokassa lapsi etenee oppimisessa oman kasvun ja kehityksen mukaisesti, vuosiluokasta riippumatta. Yksilöllisiä oppimispolkuja tuetaan muun muassa juuri eriyttämällä ryhmän oppilaita osaamistason mukaisesti.

– Alkuluokassa on se hieno asia, että lapsi pystyy etenemään oman osaamisen mukaan eikä sen mukaan, mitä ikäluokkaa hän edustaa.

Alkuluokassa toimintaa ohjaa useampi aikuinen, useimmiten lastentarhanopettaja ja luokanopettaja.

– Lisäksi ryhmän koosta riippuen mukana on myös kolmas aikuinen – esimerkiksi ohjaaja. Koska aikuisia on useampi, ryhmän jakaminen ja ohjaaminen on helpompaa.

Ryhmät ovat noin 20 lapsen suuruisia.

Tavoitteena on, että eskarit, 1. ja 2. luokkalaiset ovat samassa ryhmässä, mutta esimerkiksi Metsäkylän ja Valkjärven koulussa alkuluokan muodostavat kokeiluvaiheessa eskarit ja ekaluokkalaiset.

Kokeiluvaiheessa alkuluokat ovat koulujen tiloissa, mutta tulevaisuudessa ne voivat sijaita muuallakin.

Alkuluokkamuotoista toimintaa toteutetaan tällä hetkellä muun muassa Hollolan kunnassa, jossa kaikissa kunnan kouluissa on alkuluokat sekä Hyvinkäällä Martin ja Puolimatkan kouluissa.

Nurmijärven kunnan mukaan alkuluokka on seuraava askel esi- ja alkuopetuksen välisen yhteistyön ja toiminnan kehittämisessä. Tavoitteeksi on myös asetettu se, että Nurmijärvellä kaikki kunnan tarjoama esi- ja alkuopetus toteutettaisiin joustavana alkuluokkarakenteena kaikissa yksiköissä vuoteen 2023 mennessä.

– Visio on tosiaan se, että vuonna 2023 useimmissa kouluissa olisi alkuluokkamuotoista toimintaa. Kaikki riippuu kuitenkin siitä, millaisia kokemuksia saamme kokeilusta. Myös yhteistyö perheiden kanssa on todella tärkeää. Tämä on yhteinen ponnistus, Pirnes kiteyttää.

Onko alkuluokka hyvä idea?

Kyllä
52% (66 ääntä)
Ei
48% (62 ääntä)
Ääniä yhteensä: 128

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat