Urheilu

Leijonilla on piilossa oleva pulma – Sebastian Ahon takana ohut keskikaista

Sebastian Ahon loistavat otteet ovat kätkeneet taakseen Suomen ongelman – ohuen keskikaistan.

Sebastian Aho.

Suomen Jääkiekkoliitto

HERNING | Kun Leijonille oli piirustettu sarjataulukkoon kolmen ottelun jälkeen täydet yhdeksän pistettä ja maaliero oli murskaava 23–2, niin sitähän olisi voinut luulla, että hyvin menee.

No, niin meneekin, mutta ei kaikki sentään ole kultaa, mikä kiiltää.

Latvia ja Norja ovat kakkoskorin maita, Etelä-Korea puolestaan kaivettu korkeintaan neloskorista (ei olut).

Järjettömät 4+7=11 tehopistettä kolmeen peliin keränneen Sebastian Ahon säkenöidessä on ollut helppo häikäistyä.

Mutta kun vetäisee hitsaajan maskin naamalleen ja katsoo tarkemmin, löytyy ongelma.

Se on suorastaan huutava sentteripula.

Kun Mika Niemen – joka ei isossa kuvassa ongelmaa ratkaise – kisapassia ei ole leimattu, on leijonalaumassa vain yksi varsinainen keskushyökkääjä, pienessä roolissa kolmosketjua mestaroiva Antti Suomela.

Ahokaan ei oikeasti ole sentteri, mutta on tällä hetkellä sellaisessa tikissä, että pärjäisi varmasti vaikka maalivahtina – ja vaikka jossain toisessa lajissa.

Suomen toiseksi paras keskusmies on ollut konkarilaituri Janne Pesonen nelosen keskellä. Mikael Granlund on parantanut peli peliltä, oli Norjaa vastaan ajoittain erinomainen ja sai vihdoin maalitilinsäkin auki, mutta inasen tahmea on kokonaisuus yhä.

Granlundista saisi enemmän irti laidassa, mutta häntä ei oikein voi sinne siirtää.

Suomen laiturisenttereiden aloitusprosentit eivät olleet mieltä ylentävää luettavaa ennen eilistä Tanska-ottelua: Aho 45,07, Granlund 47,78, Pesonen 47,71 ja Suomela tähän porukkaan suvereenisti 57,14.

Sentteripeli on toki paljon, paljon muutakin kuin aloitusten kaapimista, mutta esimerkiksi tällainen asia korostuu, kun vastaan tulee oikeasti kovia maita.

Leijonien tavoin vakuuttavasti turnauksen avanneet Yhdysvallat ja Kanada taistelevat Herningin lohkon voitosta vähintään siinä missä Suomikin. Jos leijonat lipsahtaa lohkokolmoseksi, on puolivälierän vastustaja melkoisella varmuudella Ruotsi tai Venäjä.

Silloin keskushyökkääjiä, joita ei pelikuntoisina tällä kertaa laarin pohjalla juuri ollut, voi tulla ihan tosissaan ikävä.

Olympiasentterit Joonas Kemppainen, Petri Kontiola, Jarno Koskiranta ja Jani Lajunen olivat päävalmentaja Lauri Marjamäen mukaan kaikki sen verran vaivaisia, ettei heistä ollut MM-Tanskaan lähtijöiksi.

Ja ei, Tukholman EHT:n jälkeen joukkueesta pudonnut Sami Sandell tai SM-liigan finaalisarjan loisteliaat maestrot Mikael Ruohomaa ja Jan-Mikael Järvinen eivät olisi tällä tasolla ongelmaa ratkaisseet.

Pohtia voi toki sitäkin, mihin leijonien erinomaisen jalkava ja taitava puolustus riittää, kun joudutaan toden teolla kamppailemaan kiekottomana omalla alueella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Urheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat