Paikalliset

Perheväkivaltaan liittyvät lastensuojeluilmoitukset korkealla tasolla – "Vanhempien riitely on kuin lapsi olisi itse kohteena"

Viime vuonna Nurmijärvellä tehtiin 208 väkivaltaan liittyvää lastensuojeluilmoitusta.

Kuvituskuva.

Terhi Marttinen / Arkisto

Vuonna 2016 Nurmijärven kunnan sosiaalitoimeen tuli 186 perheväkivaltaan ja väkivaltaan liittyvää lastensuojeluilmoitusta. Vuonna 2017 ilmoitusten määrä oli 208 kappaletta.

– Perheväkivaltaan liittyvät lastensuojeluilmoitukset ovat Nurmijärvellä korkealla tasolla. Pääasiassa kyse on perheen aikuisten välisestä väkivaltaisesta riitelystä, kertoo sosiaalityön johtaja Johanna Tervanen.

Kunnassa onkin lastensuojeluilmoitusten suuren määrän vuoksi herännyt huoli lasten roolista perheväkivallan kokijoina.

– Toistuva väkivallan kuuleminen ja näkeminen on haittavaikutuksiltaan samankaltainen kuin tilanne, jossa lapsi olisi itse väkivallan kohteena. Näissä tilanteissa puhutaan myrkyllisestä stressitilasta, joka estää lasta kehittymästä ikätasoisesti, Tervanen sanoo.

Lapsiin suoraan kohdistuvasta väkivallasta tai sen epäilystä otetaan Tervasen mukaan aiempaa herkemmin yhteyttä viranomaisiin. Hänen mielestään vuonna 2012 pitkäaikaisen kaltoinkohtelun seurauksena surmansa saaneen Vilja Erikan tapaus on havahduttanut valtakunnallisestikin.

Nurmijärven kunta tekee yhteistyötä Lyömättömän linjan kanssa. Keski-Uudenmaan alueen asukkaita palveleva kolmannen sektorin Lyömätön linja -palvelukeskus antaa apua ja tukea kaikille perheväkivallan osapuolille.

Lyömättömän linjan työntekijä Ilkka Saarinen koulutti huhtikuussa viikon ajan Nurmijärvellä lastensuojelutyötä tekeviä sosiaalitoimen tiimejä. Koulutuksen aikana keskusteltiin perheväkivaltaan liittyvistä tapauksista.

– Yhteistyö Lyömättömän linjan kanssa jatkuu asiakastyön tasolla koko ajan. Hyödynnämme kolmatta sektoria, sillä se on hyvä lisä kunnan tarjoamiin palveluihin, Tervanen sanoo.

Hänen mukaansa Lyömätön linja koetaan jopa neutraalimpana toimijana kuin kunnan palvelut, ja apua ovat sitä kautta hakeneet myös väkivallan tekijät.

– Väkivaltaa on saatu loppumaan, varsinkin niissä tapauksissa, joissa henkilö on halunnut muuttaa omaa käytöstään.

Yhteistyössä Lyömättömän linjan kanssa Nurmijärvelle syntyivät myös Lapsi kuulijana ja näkijänä -toimintaohjeet. Ne määrittelevät kuinka toimitaan, kun lastensuojeluun tulee ilmoitus lapsiperheessä tapahtuneesta väkivallasta.

Lyömätön linja

Lyömätön Linja Keravalla -palvelukeskus tarjoaa apua Keski-Uudellamaalla asuville henkilöille.

Keskusteluapua on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä muulla omalla äidinkielellä tulkin välityksellä.

Lyömätön linja tukee kaikkia perhe- ja lähisuhdeväkivallan osapuolia kohti väkivallatonta ja turvallisempaa elämää.

Palvelu on tarkoitettu perheväkivaltaa kokeneille, käyttäneille ja sitä todistaneille miehille, naisille ja lapsille.

Asiakkaaksi pääsee ottamalla yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse. Palvelu on maksutonta. Yhteyttä voivat ottaa myös henkilöt, jotka ovat huolissaan läheisistään.

Yhteystiedot: 050 373 2822 (palvelee ma–pe klo 10–11) [email protected]

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat