Kulttuuri

Mies, josta ei tullutkaan taistelulentäjää

Nurmijärven kasvatti käsikirjoittaja-ohjaaja Taavi Vartia palasi kuusi vuotta sitten kotikonnuilleen. Suhde kotikuntaan vahvistui, kun mies alkoi tehdä näytelmiä Teatteri Kino Juhaan ja Taaborinvuorelle.

Anna Leppävuori

KIRKONKYLÄ (NU)Taavi Vartiasta piti tulla isona taisteluhelikopterilentäjä, astronautti tai James Bond. Fiktiivisten seikkailujen pariin Vartia päätyi, kun hän nuorena miehenä innostui ohjaamaan lyhytelokuvia. Niihin nurmijärveläinen ohjaaja-käsikirjoittaja kertoo ”hurahtaneensa”, vaikka yleensä vältteleekin käyttämästä sellaista sanaa.

Kahdeksantoistavuotiaalle Taavi Vartialle painui mieleen kuulutus, joka saatteli hänen ensimmäisen tv:ssä nähdyn teoksensa ensiesitystä.

– Koska meillä on jäänyt ylimääräistä ohjelma-aikaa, joudumme esittämään Taavi Vartian ohjaaman lyhytelokuvan Tunneli, Vartia muistelee kuulutusta hekotellen.

Hurahdus johti nuoren miehen Ylen, Elokuvasäätiön ja MTV:n järjestämän kirjoittaja- ja ohjaajakoulutusohjelman kautta Ylelle töihin. Siellä Vartia tapasi monia viihdemaailman konkareita, joilta hän oppi avarakatseisuutta aikakautena, jolloin viihteen ja taiteen tekijät eivät viihtyneet samoissa piireissä.

– Olin nuori kaveri, kun Ere Kokkonen sanoi, että Taavi on viimeinen veteraani, Vartia nauraa.

Kirjoittaja, joka inhoaa kirjoittamista

Poikamaiset seikkailut ovat Taavi Vartian tavaramerkki, mutta hän on tehnyt myös niin visailuja, tosi-tv:tä, draamaa kuin dokumenttejakin. Ohjaajan ja käsikirjoittajan roolista hän hyppää tarvittaessa myös itse lavalle näyttelemään tai juontamaan. Käsikirjoituksista Vartia on laajentanut repertuaariaan myös kirjoihin – vaikka tarinoiden muuttaminen tekstiksi vaatiikin lujaa tahtoa mieheltä, joka ei malttaisi istua alas.

– Oon aina inhonnut kirjoittamisprosessia, vaikka kirjoittaminen on ollut mun työtä. En oo paikallaan istuja, ja kirjoittaminen liimaa väkisin koneen ääreen, Taavi Vartia naurahtaa.

Liikkuva luonne vaatii tarkkoja kirjoitusaikatauluja, joissa Vartia myös pysyy. Miehen suhtautuminen kaikkeen työntekoon on yhtä sotilaallista. Vaikka projekti toisinaan saattaa viedä mukanaan, on työ huimapäisten seikkailukertomusten parissa usein ennen kaikkea arkinen elannon lähde.

Yksi ohjaustyö on tekijälleen kuitenkin erilainen kuin muut. Se on dokumentti verisestä sisällissodasta selviytyneestä Sierra Leonesta, missä Vartia on käynyt yksitoista kertaa.

– Afrikkaan on erilainen suhde ja erilainen intohimo. Jos siihen olisi sekaantunut nuorempana, Afrikasta olisi voinut tulla elinikäinen työsarka, Vartia puhuu vakava ilme kasvoillaan.

Duracel-mies ja ujo perheenisä

Monitoimimiehen taustalla on neljän lapsen isä, joka tapaa työssään jatkuvasti uusia ihmisiä mutta ujostelee lasten syntymäpäiväjuhlilla.

Kun työaika päättyy, myös Duracel-vaihde vaihtuu pois päältä.

– Mun arvot on hirveän perhekeskeisiä. Oon paljon fyysisesti poissa, mutta omasta mielestäni oon silti aina läsnä pojilleni, Vartia pohtii.

Pojat ovat olleet tuttu näky myös Taaborinvuoren kesäteatterilla, missä esitettiin heinä- ja elokuun aikana Vartian käsikirjoittamaa ja ohjaamaa Kaikkien aikojen Robin Hoodia. Kuusitoistavuotias Joonas auttoi lavasteiden rakentamisessa, ja seitsemänvuotiaasta Opista kerkesi kesän aika tulla Taaborinvuoren maskotti.

Taavi Vartia


Syntynyt 1.9.1965 Espoossa.

Asunut Nurmijärvellä vuodet 1969–1986 sekä 2005–. Asuu Kirkonkylällä.

Vaimo Marjukka, jonka kanssa 7-vuotiaat pojat Oliver (Opi) ja Vinski. Edellisestä avioliitosta pojat 16-vuotiaat Joonas ja 17-vuotias Santeri.

Harrastaa futista ikämiessarjassa sekä sählyä. Tekee joka ilta ilta-ajelun rauhoittuakseen.

 Soitti 17-vuotiaaksi saakka tavoitteellisesti viulua.

Ennen ohjaaja-käsikirjoittajan uraa työskenteli toimittajana Hyvinkään Sanomissa ja Nurmijärven Sanomissa.

Tunnetuimpia töitä muun muassa tv-sarjat Pertsan ja Kilun uudet seikkailut (ohjaaja-käsikirjoittaja) sekä Käenpesä (ohjaaja).

Helsinki-kirjojen kustantaman kirjatrilogian toinen osa Viikinkipoika Kaspar – Sininen viikinki ja kuninkaan sotaratsu julkaistiin heinäkuussa.

Seuraava produktio on Nordisk Film ja Matila Röhr Productionsin tuottama merelle sijoittuva tv-sarja
 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat