Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Geokätköilijä etsii aarteita

Aarteen jäljillä. Ari Vienola tarkastaa älypuhelimestaan geokätkön koordinaatit. Seitsemänvuotias Pyry Vienola tarkkailee, näkyisikö aarretta missään.

Anna Leppävuori

NURMIJÄRVI (NU)Moni suomalainen on hurahtanut käyttämään kaiken vapaa-aikansa etsimällä aarteita. Nämä aarteenmetsästäjät jättävät löytönsä kuitenkin aina paikoilleen, sillä heille tärkeintä on etsiminen.

Geokätköilystä on kyse siitä, että harrastajat etsivät koordinaattien perusteella toisten harrastajien piilottamia geokätköjä ja kirjaavat löytönsä internetin geokätköilysivuille. Geokätkö voi olla piilotettuna metsään, pellolle, kaupunkiin – tai mihin vain.

Yksinkertaisimmillaan geokätkö on vain pieni purkki, jonka tehtävä on ainoastaan olla merkki oikean paikan löytämisestä. Purkissa voi myös olla jokin pieni aarre, jonka löytäjä voi vaihtaa uuteen ja ottaa mukaansa. Toisinaan kätköstä saattaa löytyä myös niin sanottu matkaaja, jota geokätköilijät siirtävät löydöstä toiseen ja jonka kulkemista he seuraavat internetissä.

Tällä hetkellä suomalaiselle Geocache.fi-sivustolle on rekisteröitynyt yli 14 000 geokätköilijää. Geokätköily on kuitenkin nuori laji, joka sai alkunsa vasta vuonna 2000. Silloin Yhdysvallat lopetti siviili-GPS-laitteiden häirinnän, mikä mahdollisti tarkkojen koordinaattien käyttämisen myös siviilitarkoituksiin.

Kätköjä lavatanssi-ihmisille

Geokätköily on helppo aloittaa, sillä sen harrastamiseen ei tarvitse hankkia kuin jonkinlainen gps-laite tai gps-sovellus älypuhelimeen.

Toisaalta vannoutuneimmille harrastajille riittää tekemistä, sillä kätköjä löytyy joka puolelta maailmaa.

Geokätköilevät turistit etsivät historiallisiin paikkoihin, kulttuurinähtävyyksien luo tai hienojen maisemien äärelle piilotettuja kätköjä. Internetistä voi myös etsiä itseään kiinnostavia teemakätköjä, jotka sijaitsevat vaikkapa ensimmäisen maailmansodan linnoituspaikoissa, tanssilavoilla tai kuntien korkeimmissa kohdissa.

Yksinäisten aarteenmetsästäjien joukossa on myös niitä, jotka haluavat harrastaa yhdessä. Suomen ensimmäinen geokätkökokoontuminen, Mega Finland 2011, keräsi viime viikonloppuna Tampereelle yli tuhat osallistujaa.

Isoille ja pienille seikkailijoille

Röykässä asuvat Ari Vienola ja hänen poikansa Pyry Vienola, 7 vuotta, käyvät etsimässä geokätköjä Röykän lähialueilta. Apuna on älypuhelin ja netistä tarkkaan luetut kätkökuvaukset.

– Geokätköily on hyvä harrastus, koska tätä me voimme harrastaa yhdessä.

–Ulkoilua tulee niin isälle kuin pojallekin, ja askeleita varmasti kertyy liikuntasuositusten mukainen määrä, Ari Vienola tuumaa.

Pyry kertoo, että jännittävimmät kätköt ovat löytyneet kiven alta ja vesiputouksesta, jota isä luuli ihan vain tylsäksi koskeksi. Hauskimpia aarteita ovat olleet muun muassa leikkiauto ja pieni purjevene.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat