Puheenaihe

Sote-solmu avautui vihdoin – Valiokunta kritisoi tiukkaa aikataulua, muttei kaatanut jättihanketta

Pääministeri Juha Sipilän hallitus voi huokaista helpotuksesta: sote-uudistus ei kaatunut tänään ainakaan perustuslakivaliokunnan lausuntoon.

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Perustuslakivaliokunta ei kaada lausunnollaan sote-uudistuksen läpimenoa. Asiasta päätettiin tänään valiokunnan pitkällisessä kokouksessa, joka päättyi kello 16.15 alkaneeseen tiedotustilaisuuteen.

Sellaisenaan perustuslakivaliokunta ei esitystä kuitenkaan niellyt, vaan se arvosteli kovin sanoin hankkeen rahoitusta ja liian tiukkaa aikataulua.

Valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) kuitenkin arvioi, että liian tiukka voimaantuloaikataulu voi johtaa hallitsemattomiin riskeihin. Siksi sote-uudistusta on vaiheistettava.

Lapintien mukaan muutokset voidaan tehdä eduskunnassa. 

– Maakuntien rahoitus on riittämätöntä, eikä valinnanvapauden sääntely ei ole riittävän täsmällistä. Valinnanvapautta ei tule ottaa käyttöön ennen kuin sen suhde Euroopan unionin valtiotukisääntelyyn selvitetään, Lapintie kertoi.

Valiokunnan kanta on se, että nyt tehty lakiesitys on edellistä esitystä parempi. Vaikka korjattavaa riittää, valiokunta piti ratkaisevana sitä, että tarvittavat muutokset voidaan tehdä eduskunnassa.

Perustuslakivaliokunnan lausuntoa on pidetty ratkaisevana tekijänä sosiaali- ja terveysalan uudistuksen toteutumiselle. Nyt sotea rakentaneet voivat huokaista helpotuksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Juuri nyt: Perustuslakivaliokunta sai sote-lausunnon valmiiksi – Ratkeaako hallituksen kohtalo tunnin sisällä?1.6.2018 16.00
Mediat: Tämän takia perustuslakivaliokunta nyt nikottelee sotelle – vievätkö kriitikot rahat koulutuksesta?29.5.2018 10.19
Sairaanhoitajille halutaan laajempi lääkkeenmääräämisoikeus – "Antaisi sote-muutokseen uusia mahdollisuuksia"25.5.2018 10.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat