Puheenaihe

Lapset levittäneet hedelmällisyyttä heikentävää lima-ainetta somessa – Tukesilta vakava varoitus

Booraksia ei saa tilata EU-alueelle. Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes varoittaa EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista tilatusta booraksista. Tukesin tietoon on tullut tapauksia, joissa lapset ovat ostaneet booraksia ulkomailta liman tekoa varten.

Joissain tapauksissa lapset ovat myös myyneet kemikaalia eteenpäin ystävilleen sosiaalisen median kautta. Booraksi on vaarallinen kemikaali, jota ei saa myydä kuluttajille EU:n sisällä.

Tukesin mukaan eläinkokeissa on todettu, että booraksille altistuminen saattaa heikentää hedelmällisyyttä tai vaurioittaa sikiötä. Limaleikeissä lasten iho on kosketuksissa kemikaaliin pitkiäkin aikoja, kun limaa muokataan ja vatkataan käsissä.

– EU:n ulkopuolisissa verkkokaupoissa myynnissä olevissa kemikaaleissa ei Tukesin havaintojen mukaan useinkaan ole EU:ssa vaadittavia varoitusmerkintöjä, jotka kertovat kemikaalin vaarallisuudesta terveydelle ja kemikaalin turvalliseen käyttöön liittyvistä ohjeista. Tuotteen ostaja ei siis välttämättä ymmärrä tilaavansa vaarallista, EU-alueella vain ammattikäyttöön rajattua kemikaalia, Marilla Anttila Tukesista kertoo.

Tukes muistuttaa, että syöpää aiheuttavia, perimää vaurioittavia ja lisääntymiselle vaarallisia eli CMR-luokiteltuja kemikaaleja ei saa tuoda maahaan kuluttajakäyttöön, ei edes omaan käyttöön.

Vaarallisen kemikaalin tunnistaa pakkauksista löytyvistä varoitusmerkinnöistä.

Tukes ohjeistaa: Vältä limalaboratoriossa näitä aineita

Booraksi. Luokiteltu lisääntymiselle vaaralliseksi kemikaaliksi. Kemikaalia ei saa olla myynnissä kuluttajille EU:n alueella.

Boorihappo. Kemikaalia löytyy pieniä pitoisuuksia esimerkiksi piilolinssinesteistä. Boorihappo on myös luokiteltu lisääntymiselle vaaralliseksi kemikaaliksi.

Muut kodin vaaralliset kemikaalit, joissa on varoitusmerkkejä.

Suosi näitä

Ruuanvalmistukseen käytettävät aineet, kuten perunajauho, maissitärkkelys, jogurtti, vesi ja elintarvikeväri.

Kaupoissa myytävät lelut, kuten limat, eivät saa aiheuttaa ihmisten terveydelle haittoja, jotka johtuvat kemikaaleille altistumisesta. Esimerkiksi booraksin ja boorihapon käyttö leluissa on rajoitettu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tukes varoittaa vaarallisesta sähkölaitteesta – "Turvallisuuspuute on vakava ja harvinainen"21.2.2018 11.25
Lapsi voi tukehtua ralliautoon, bussiin ja palapeliin – Tukes listasi vaaralliset lelut14.12.2017 10.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat