Paikalliset

Nurmijärvi saa yrittäjiltä huonon arvosanan – "Tällä hetkellä en voi suositella kuntaa"

TALOUS  Nurmijärven yrittäjät ovat tyytymättömiä kunnan hankintapolitiikkaan sekä päätöksenteon yrittäjälähtöisyyteen.

Nurmijärven yrittäjät ry:n puheenjohtaja Jari Flinck olisi toivonut parempaa ennakointia Klaukkalaan rakennettavan liikenneympyrän osalta.

riikka jokinen

Nurmijärveläiset yrittäjät ovat tyytymättömiä kunnan hankintapolitiikkaan sekä kunnan päätöksenteon yrittäjälähtöisyyteen, selviää Suomen Yrittäjien Elinkeinopoliittinen mittaristo -kyselystä.

Kyselyssä nurmijärveläisyrittäjät antavat hankintapolitiikalle arvosanan 5,9 ja luottamukselle kunnan päätöksenteon yrittäjälähtöisyyteen 6,2. Molemmat arvosanat ovat laskeneet neljän vuoden takaisesta.

Arvosanat ovat sekä koko maan että Uudenmaan keskiarvoa heikompia.

– Tällainen kehityssuunta ei voi olla vaikuttamatta kunnan vetovoimaisuuteen yritysten pohtiessa sijoittumistaan, Nurmijärven Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Jari Flinck toteaa.

Nurmijärveläisyrittäjät antavat kokonaisarvosanaksi kunnan elinkeinopolitiikalle 6,62. Vuonna 2014 arvosana oli 6,75.

Uudenmaan parhaimmat yleisarvosanat elinkeinopolitiikasta saavat Hyvinkää (7,41), Mäntsälä (7,36) ja Järvenpää (7,22). Nurmijärvi on arvosanallaan sijalla 8.

Kyselyssä 57 prosenttia on myös sitä mieltä, että Nurmijärven kunnan ennakoiva tiedotus tulevista hankinnoista tai hankintoihin liittyvistä linjauksista on kehittynyt merkittävästi tai jonkin verran huonompaan suuntaan. Lisäksi 53 prosenttia katsoo, että päätöksenteon avoimuus yritysten kannalta on kehittynyt merkittävästi tai jonkin verran huonompaan suuntaan.

Flinck on tilanteesta huolissaan.

– Tunnusluvuissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia kunnan julkisesti esittämistä tavoitteista huolimatta. Toivon mukaan tunnuslukujen jatkunut lasku aiheuttaa pohdintaa kunnan päätöksentekijöissä.

Hän painottaa, että toimiva elinkeinopolitiikka on paljon muutakin kuin teksteistä löytyvä strategia.

– Jos strategiaa ei toteuteta, se on yhtä tyhjän kanssa. Tahtotilan tulee olla aito ja sitoutunut.

Flinck pitää Nurmijärven haasteena erityisesti kunnan tarjoamien yritystonttien puutetta. Hänen mukaansa kehittyvässä kunnassa ei saisi olla tilannetta, jossa vapaiden yritystonttien määrä on laskettavissa yhden käden sormilla.

– Yritys ei voi odottaa rakentamisen aloittamisessa vuotta tai kahta, jotta rakennuslupa, liittymät ja kunnallistekniikka tulevat tontille.

Flinckin mukaan lähikunnissa asiaan on kiinnitetty erityistä huomiota.

– Lähialueiden kunnat kykenevät joustaviin ratkaisuihin niin tonttikoon kuin nopean lupamenettelynkin suhteen. Esimerkiksi Mäntsälä pystyy takaamaan sen, että heiltä löytyy tontteja, joissa kunnallistekniikka ja katuverkostokin ovat olemassa. Näin yritys pääsee nopealla aikataululla tekemään pohjatöitä tontille, Flinck kuvaa.

Flinckin mukaan sekään ei riitä, että Nurmijärvellä tontteja on tulossa Ilvesvuori pohjoisen alueelle. Tämänhetkisen arvion mukaan ensimmäiset tontit sieltä voidaan luovuttaa vuonna 2021.

– Yksikin valitus kuitenkin viivästyttää valmistumista. Kunnassa ei voi olla tilannetta, että monen vuoden ajan tontteja ei ole tarjolla juuri ollenkaan.

Koko tilanne on johtanut siihen, ettei Flinck voi suositella Nurmijärveä muuttoa harkitseville yrityksille.

– Tällä hetkellä kuntaa on vaikea suositella, koska tonttien kanssa joutuisi jumppaamaan aika tavalla. Kunta on tehnyt monta asiaa hyvin ja mennyt eteenpäin, mutta naapurikunnat etenevät vieläkin nopeammin.

Flinckin mukaan merkittävä rooli toimivalla elinkeinopolitiikalla on myös koulujen opetussuunnitelmassa toteutettavalla yrittäjyyskasvatuksella. Yrittäjät ovat aktiivisesti tarjonneet valmiuksia erilaisiin hankkeisiin sekä valmentamaan niin opettajia kuin opiskelijoita yrittäjyyden asioissa.

– Toivoisimme kuitenkin aktiivisempaa vastaanottoa.

Erityisen hyvää Nurmijärvellä on Flinckin mielestä tiivis yhteys kunnan elinkeinotoimen ja yrittäjäyhdistysten välillä. Yhteistyön merkitys on jatkossakin ensisijaisen tärkeää.

– Olemme yhteisillä toimilla saavuttaneet hyviä tuloksia. Tähän toimintaan haastamme myös kunnan muut toimialat sekä luottamushenkilöt. Meillä yrittäjillä on runsaasti ajatuksia ja ideoita tehdä asioita uudella tavalla.

Onko Nurmijärvi hyvä kunta yrittäjille?

Ei
76% (104 ääntä)
Kyllä
24% (33 ääntä)
Ääniä yhteensä: 137

Kysely

Elinkeinopoliittinen mittaristo kartoittaa joka toinen vuosi kuntien ja yrittäjien yhteistyötä sekä elinkeinopolitiikan tilaa valtakunnallisesti, alueellisesti ja kuntakohtaisesti.

Vuoden 2018 kysely toteutettiin helmi–huhtikuussa.

Valtakunnallisesti kyselyyn vastasi 5835 yrittäjää tai yritystä. Vastausprosentiksi muodostui 5,8 ja virhemarginaaliksi +/- 4,8 prosenttiyksikköä, mikä vaikuttaa +/- 0,29 arvosanan verran.

Nurmijärvellä kyselyyn vastasi 28 yritystä.

Kyselyssä nurmijärveläiset antoivat kunnan elinkeinopolitiikalle ja resursseille arvosanan 6,75, kunnan viestinnälle ja tiedottamiselle 6,81, kuntapalveluille ja infrastruktuurille 6,48 ja kunnan elinkeinotoimen, elinkeino- tai kehittämisyhtiön tai vastaavan toiminnalle 6,68.

Nurmijärvellä toimii kaksi yrittäjäyhdistystä. Nurmijärven Yrittäjät ry:llä on 350 jäsentä, Klaukkalan Yrittäjät ry:llä 276.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat