Puheenaihe

Tutkijat puolustavat sharia-oikeutta HS:ssä – "Ei pitäisi lähestyä ääripäistä ja liioitellen"

Sharia-oikeus perustuu pitkälti Koraaniin.

Lotta Åberg/Arkisto

Suomalaiset ymmärtävät sharia-oikeuden usein väärin, kirjoittavat Helsingin yliopiston tutkijatohtori Sanna Mustasaari ja akatemiatutkija Mulki al-Sharmani Helsingin Sanomissa.

Esimerkiksi oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) on ottanut kantaa sharia-lain vaikutuksen kasvamiseen Suomessa. Häkkäsen mukaan sharia-laissa ihmisten yhdenvertaisuus ei toteudu. Myös Tampereen yliopiston yliopistonlehtori Susanne Dahlgren on kertonut olevan mahdollista, että sharia-lain myötä muslimit eriytyvät täysin omiksi yhteisöikseen.

Mustasaaren ja al-Sharmanin mielestä tämänkaltaiset kommentit ovat liioiteltuja. Heidän mukaansa sharia-oikeutta ei ole olemassa kansallisen lain kaltaisena, monoliittimaisena järjestelmänä. Sharia-oikeus tarkoittaakin todellisuudessa pyrkimystä kohti islamin mukaista elämää.

Vastakkainasettelu Suomen lain ja islaminuskon normien välillä perustuu kirjoittajien mukaan yksinkertaistuksiin, mikä ei auta molemminpuolisessa ymmärryksessä lainkaan. Pelkoa herättävät puheenvuorot eivät edesauta yhteistä taivalta.

– Uskontoon liittyviä ilmiöitä ei tulisi lähestyä ääripäistä, joko liioitellen uskonnon merkitystä ihmisten elämässä tai kieltäytyen lainkaan tunnustamasta niitä tapoja, joilla uskonto vaikuttaa arjen käytännöissä.

Lisäksi kirjoittajat korostavat, että monen muslimin mielestä islaminusko edellyttää paikallisen lain ja käytännön noudattamista.

Oikeusministeriö totesi vuonna 2016, että Koraanin säännöstöön nojaavaa lainsäädäntöä ei pidä alkaa toteuttaa Suomessa.

Myös pitkän linjan islam-tutkija Jaakko Hämeen-Anttila on puolestaan todennut, että islamilaisten tuomioistuinten tuominen Suomeen ei ole kannatettava ajatus.

Yksi esimerkki islamilaisesta oikeuskäytännöstä ovat tietyissä muslimiyhteisöissä toimivat sovittelulautakunnat. Tällainen lautakunta on toiminut jo vuosien ajan muun muassa Helsingin Islam-keskuksessa Itä-Pasilan moskeijan yhteydessä.

Etelä-Suomen Median maanantaina julkaistussa nettikyselyssä 98 prosenttia vastaajista on ilmoittanut, ettei antaisi sharia-laille tilaa Suomessa.

Maailman johtavat sharia-lain tuntijat kokoontuivat kesäkuun alussa pohtimaan muun muassa naisten seksuaalisia oikeuksia ja muslimien integroitumista länsimaihin. Tuolloin Susanne Dahlgren totesi, että maahanmuuton myötä myös yliopistotutkimuksen on otettava islamilainen oikeus useammin huomioon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"Jotkin uudet tavat voisi toivottaa tervetulleeksi" – Professori HS:lle: Sharia-laille pitäisi antaa tilaa myös Suomessa11.6.2018 08.40
Tuleeko sharia-oikeus Suomeen? – Tutkija huolissaan Tanskassa jo koetusta eristäytymisestä26.5.2018 10.20
Oikeusministeri ei halua sharia-lakia Suomeen – vihreiden avustaja lyttää nyt Häkkäsen kommentin23.5.2018 20.55
Sharia-lain ekspertit pohtivat Suomessa: Ovatko avioliitto ja kauppasopimus rinnastettavissa ja mitkä ovat naisten seksuaaliset oikeudet?8.5.2018 11.33
Suomessa satoja sharia-lain kannattajia – HS: "Islamilainen tuomioistuin ei sovi Suomeen"28.11.2016 21.01

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat