Puheenaihe

Melkein puolet suomalaisista nostaisi SDP:n hallitukseen – seuraavana sinivihreä kolmikko

SDP on tutkimuksen mukaan selvästi suosituin puolue hallitukseen. Perässä tulevat kokoomus, vihreät ja keskusta.

Arkisto Johanna Erjonsalo

Lähes puolet suomalaisista (45 %) on sitä mieltä, että SDP olisi suosituin puolue maan hallitukseen, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Kokoomus (37 %), vihreät (37 %) ja keskusta (36 %) muodostavat tasaisen kolmikon SDP:n taakse.

Muut puolueet jäävät selvästi jälkeen edellä mainituista. Neljännes väestöstä toivoi RKP:tä (25 %) ja vasemmistoliittoa (24 %) maan hallitukseen. Vajaa viidesosa kelpuuttaisi kristillisdemokraatit (18 %) hallitukseen. Perussuomalaisten (13 %) ja sinisten (11 %) suosio jää reiluun kymmenesosaan.

Näkemykset ovat muuttuneet aiemmista vuosista. Viimeisen viiden vuoden aikana (2014-18) keskustaa hallitukseen toivovien määrä on vaihdellut 35-60 prosentin välillä, SDP:n 43-51 %, kokoomuksen 34-46 %, vihreiden 27-37%, perussuomalaisten 13-30 %, RKP:n 19-25 %, vasemmistoliiton 22-24 %, kristillisdemokraattien 12-18 %.

Vihreiden ja kristillisdemokraattien suosio on ollut nousujohteinen, kun taas perussuomalaisilla ja keskustalla laskeva. Muiden puolueiden suosio on ollut joko vakaa tai sahannut.

SDP:n ykkössijan vahvistumiseen on riittänyt se, että suosio on pysynyt ennallaan, kun kilpailijoiden on vähentynyt.

Keskustan ja kokoomuksen tukijat näyttävät tutkimuksen perusteella toivovan hallitusta, jossa siniset korvattaisiin SDP:llä, RKP:llä tai kristillisdemokraateilla. SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton tukijat kannattavat näistä puolueista muodostettavaa punavihreää hallitusta. Perussuomalaisten kannattajille kelpaa lähinnä oma puolue.

Keskustan ja kokoomuksen kannattajista aiempaa pienempi osa kaipaisi toista osapuolta maan hallitukseen. SDP:n suosio hallituspuolueena on lisääntynyt keskustan tukijoiden keskuudessa. Kokoomuksen kannattajat puolestaan vilkuilevat aiempaa vähemmän SDP:n suuntaan.

Tutkimusta varten haastateltiin yhteensä 1 004 henkilöä iältään 18–79 vuotta. Ahvenanmaa ei ole mukana tutkimuksessa. Tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Selvä enemmistö suomalaisista ei luota puolueiden lupauksiin – hännänhuippuina siniset ja perussuomalaiset10.7.2018 09.38
Puolueissa alkoi kova pudotuspeli – maakuntavaaleihin jopa 40-kertaisesti enemmän halukkaita kuin paikkoja8.6.2018 18.39

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat