Puheenaihe

Korkein oikeus päätti: Tuomio seksuaalirikollisen kuvan levittämisestä pysyy

Seksuaalirikollisen kuvan julkaisemisesta langetettu tuomio yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä piti Korkeimmassa oikeudessa.

Sirkku Aalto

Korkein oikeus (KKO) säilytti käräjä- ja hovioikeuden tuomiot yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä Pedofilian uhrien puolesta -nimisellä avoimella Facebook-sivustolla.

Seksuaalirikostuomioita käsittelevän Facebook-sivuston ylläpitäjä oli julkaissut vuonna 2014 internetissä kuvan henkilöstä, joka oli tuomittu lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Ylläpitäjä oli linkittänyt julkaisun oheen MTV.fi-sivustolla olleen uutisen siitä, että kyseinen henkilö oli tuomittu kahden vuoden ja kahden kuukauden vankeusrangaistukseen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi tuolloin ylläpitäjän yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä sakkorangaistukseen ja korvaamaan tuomitulle tuhat euroa kärsimyksestä.

Myös hovioikeus katsoi, että tuomitun kuvan liittäminen neljän kuukauden takaiseen uutiseen oli ollut omiaan lisäämään tuomitulle aiheutunutta vahinkoa, kärsimystä ja häneen kohdistuvaa halveksuntaa ja näin ollen säilytti käräjäoikeuden antaman tuomion.

Korkein oikeus ei muuttanut hovioikeuden päätöstä.

Punnittuaan sananvapauden ja yksityisyyden suojaan liittyviä näkökohtia KKO päätyy siihen, että ylläpitäjän menettely on selvästi ylittänyt hyväksyttävyyden rajan. Ylläpitäjän menettely täyttää yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisen tunnusmerkistön.

KKO hylkäsi valituksen, jossa ylläpitäjä vaati hovioikeuden tuomion kumoamista sekä syytteen ja korvausvaatimuksen hylkäämistä. Hovioikeuden tuomio säilyy siis ennallaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat