Puheenaihe

USU: Katsastusuudistus sai ajokieltojen määrän räjähdysmäiseen nousuun – Vaikutuksia myös alan ammattilaisiin: "Tietää konkursseja ja irtisanomisia"

Katsastusuudistus astui voimaan toukokuussa.

Teemu Vestovuo

Toukokuussa muutettu katsastuskriteerien muutos on johtanut ajokieltojen räjähdysmäiseen lisääntymiseen. Asiasta kertoo Uutissuomalainen.

Katsastusaikoja -kriteereitä muutettiin 20. toukokuuta. Uudistuksen jälkeen osa aiemmin hylkäykseen johtaneista vioista johtaakin suoraan ajokieltoon.

Muutoksen jälkeisenä kuutena viikkona katsastusasemilla määrättiin noin 4 800 ajokieltoa, joka on liki tuhat ajokieltoa enemmän kuin vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Suurin osa, noin 1500, ajokielloista johtui renkaista. Renkaiden riittämätön urasyvyys johti aiemmin katsastuksen hylkäykseen, mutta kriteerien muutoksen jälkeen alle 1,6 millimetrin urasyvyys on riittävä peruste ajokiellolle.

Myös heikkotehoiset ja toimimattomat seisontajarrut johtivat lukuisiin ajokieltoihin. Yhteensä jarruvioista johtuvia ajokieltoja määrättiin 1 100 kappaletta.

– Toki ajanjakso uudistuksen ja uusien arvosteluperusteiden tulon jälkeen on lyhyt. Seuraamme, mihin tilanne tästä kehittyy, kun tietoisuus uusista kriteereistä leviää, Trafin yksikönpäällikkö Olli Ahtola totesi Uutissuomalaiselle.

Katsastusuudistus vaikuttaa merkittävästi myös katsastusaikoihin. Uudistuksen jälkeen henkilö- tai pakettiauto katsastetaan vasta sen ollessa neljävuotias. Tämän jälkeen katsastus on joka toinen vuosi aina kymmeneen vuoteen asti.

Aiemmin auto piti katsastaa kolmen vuoden iässä. Ensimmäisen katsastuksen jälkeen auto katsastettiin vuosittain.

Harvennettu katsastusväli aiheuttaa huolta alan ammattilaisissa.

Yksityisten katsastustoimipaikkojen liiton toiminnanjohtaja Björn Ziessler kertoo tulevaisuuden vaikuttavan huonolta.

– On laskettu, että ensi vuonna katsastusmäärät putoavat jopa yli 20 prosenttia. Tämä tietää konkursseja ja irtisanomisia alalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat