Paikalliset

Vuokralainen tyrmistyi: Rehellisyys lemmikkien määrästä johti varoitukseen

ASUMINEN Asukkaan mielestä lemmikkien omistajia ei kohdella tasapuolisesti.

Kuinka montaa lemmikkiä vuokra-asunnossa voi pitää? Vai sallitaanko lemmieläimiä lainkaan? Vuokranantajien kanta asiaan vaihtelee. Nurmijärven Vuokra-asunnot Oy on rajoittanut lemmikkimäärän yhteen. Kuvituskuva. Kuvassa olevat koirat eivät liity tähän artikkeliin.

Sirpa Repo

Nurmijärven Uutisiin yhteyttä ottanut eläkeläisnainen arvostelee Nurmijärven Vuokra-asunnot Oy:ltä saamaansa varoitusta epäoikeudenmukaiseksi. Nimettömänä pysyttelevä nainen sanoo kertoneensa vuokranantajalle, että hänellä on asunnossaan kaksi koiraa.

Naisen allekirjoittama vuokrasopimus sallii vain yhden lemmikkieläimen pitämisen. Sama sääntö koskee kaikkia Nurmijärven Vuokra-asuntojen omistamia asuntoja. Kertomalla ylimääräisestä lemmikistä nainen halusi omien sanojensa mukaan toimia rehellisesti.

Vuokranantajan varoitus loukkasi naista, koska hänen mukaansa monessa asunnoissa on useampi kuin yksi lemmikki. Hän kertoo, että yhdessä asunnossa voi olla viisikin kissaa. Toisin kuin koirat ne eivät juuri ulkoile, joten niiden olemassaoloa ei välttämättä huomata.

Nainen ratkaisi asian irtisanomalla itse vuokrasopimuksensa ja hankkimalla naapurikunnasta asunnon, johon useampikin lemmikki on tervetullut.

Toimitusjohtaja, isännöitsijä Pertti Selkälä vahvistaa, että Nurmijärven Vuokra-asunnoissa salitaan vain yksi lemmikki asuntoa kohti. Päätös asiasta on tehty vuosia sitten.

– Käytäntöön päädyttiin kokemuksen kautta. Asuntoihin on jouduttu tekemään suuria remontteja, kun niissä on pidetty kenneliä tai kissalaumaa, Selkälä sanoo.

Hänen mukaansa mahdolliselle vuokralaiselle kerrotaan jo hakuprosessin yhteydessä lemmikkien määrää koskevasta rajoituksesta. Siitä on maininta myös järjestyssäännöissä, joten se koskee Selkälän mukaan niitäkin asukkaita, jotka ovat solmineet vuokrasopimuksen ennen rajoituksen voimaantuloa.

Useampien lemmikkien asunnossa pitäminen tulee tavallisimmin vuokranantajan tietoon, kun joku valittaa asiasta, ja asuntoon tehdään tarkistuskäynti.

– Tarkistuskäynnistä pitää aina ilmoittaa asukkaalle etukäteen. Siksi eläimet voidaankin viedä tarkistuksen ajaksi pois, ja tuoda ne taas takaisin. Tällainen peli voi jatkua vaikka kuinka kauan.

Ylimääräiset lemmikit tietävät asukkaalle varoitusta. Tilanne voi jatkuessaan johtaa asunnon menettämiseen. Tämä on Selkelän mukaan kuitenkin harvinaista.

Kiinteistöliiton vanhempi lakiasiantuntija Virpi Hienonen kertoo, että laki asuntohuoneiston vuokrauksesta ei ota kantaa lemmikkien pitämiseen, vaan kyse on sopimusoikeudellisesta tilanteesta.

– Jos kieltoa ei ole ole otettu vuokrasopimukseen sitä tehtäessä, sitä ei voida lisätä yksipuolisesti jälkikäteen, hän sanoo.

Hienosen mukaan järjestyssäännöt koskevat asukasta vain, jos ne ovat olleet voimassa vuokrasopimusta tehtäessä ja liitetty vuokrasopimukseen, tai jos vuokralainen on hyväksynyt vuokrasopimuksen solmimisen jälkeen laaditut järjestyssäännöt osaksi sopimustaan.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat