Ruoka

Pussiin vai rasiaan? Sokeria vai ei? – Näin pakastat marjat oikein

RUOKA Marjasesonki on täydessä vauhdissa. Kokosimme yhteen parhaat niksit marjojen pakastamiseen.

Mansikoita ja muita marjoja kannattaa pakastaa myös valmiiksi kakunkoristeiksi. Silloin esimerkiksi kannat voi jättää marjaan paikalleen.

Laita pakastin pakastuskytkennälle ajoissa

  • Aseta pakastin pakastuskytkennälle noin 1/2–1 vrk ennen kuin alat pakastaa. Jos pakastettavaa on hyvin vähän, pakastustehoa ei tarvita.
  • Pakasta vain ensiluokkaisia tuotteita ja raaka-aineita.
  • Käsittele ruoka-aineet nopeasti.

Valitse rasia tai pussi marjojen mukaan

  • Valitse kullekin ruoka-aineelle oikea pakkausmateriaali.
  • Kokonaisena pakastettavat pehmeät marjat, kuten mansikka, vadelma ja lakat, säilyvät koossa parhaiten rasioissa, jos ne pakastetaan mahdollisimman pian poimimisen jälkeen.
  • Kovakuoriset marjat ja marjasoseet kannattaa sen sijaan pakastaa pusseissa. Marjat jäätyvät pusseissa nopeimmin, jos pussit muistaa muotoilla litteiksi ja niistä poistaa ilman.
  • Pakasta tuotteet sopivan kokoisina kerta-annoksina.
  • Esimerkiksi jälkiruokia varten marjat kannattaa pakastaa kokonaisena tai marjasekoituksina. Jos taas käytät marjoja esimerkiksi puurojen mausteena tai leivonnaisiin, marjat voi laittaa pakkaseen viipaleina, survoksena, soseena tai hillona.

Kakunkoristeeksi kokonaisia terttuja

  • Jos haluat käyttää marjoja myös kakkujen ja muiden leivonnaisten koristeluun, harkitse, pakastaisitko muutaman marjatertun sellaisenaan. Tertut säilyvät parhaiten, jos ne pakastaa ensin lautasella ja siirtää jäisinä varovasti vähemmän tilaa vieviin pakasterasioihin.
  • Jos pakastat esimerkiksi mehua tai marjoja sokeriliemessä, jäähdytä pakastettavat tuotteet ennen pakastamista.
  • Jätä nestemäisille aineille laajenemisvaraa yksi kymmenesosa astian tilavuudesta.

Kaikki marjat eivät kaipaa sokeria

  • Pakastaminen ei välttämättä vaadi sokeria. Esimerkiksi kokonaiset puolukat, karpalot ja mustikat säilyvät kylmässä ilman sokeriakin. Myös ne marjat, jotka aiot käyttää syksyn aikana, voi huoletta laittaa pakkaseen ilman sokeria.
  • Sokeria ei kuitenkaan kannata pelätä, sillä pakastettuna marjat menettävät jonkin verran sokeriaan ja happamoituvat. Lisäksi sokeri auttaa marjojen maun, C-vitamiinin ja sulatettaessa etenkin pehmeiden marjojen rakenteen säilymistä.
  • Jo 1/2–1 desilitraa sokeria tai 1/4–1/2 desiä hedelmäsokeria marjalitraa kohti riittää säilyttämään marjojen rakenteen ja maun.

Pakasta pakastusosassa, mutta älä säilytä

  • Merkitse pakkauksen päälle selvästi sisältö ja pakkauspäivämäärä.
  • Pakasta kerralla enintään pakastustehon ilmoittama määrä.
  • Pakasta pakastushyllyillä tai pakastusosassa ja säilytä koreissa.
  • Sulata pakastimesi silloin, kun huurrekerroksen paksuus on 1/2–1 cm.
  • Älä pakasta vain pakastamisen ilosta. Muista myös käyttää pakasteita!

Lähteet: Arktiset aromit, Marttaliitto, Hedelmäin ja marjanviljelijäin liitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Paljonko mansikoita kannattaa pakastaa kerralla? – Lue tästä asiantuntijan vinkit6.8.2017 13.35
Vähän kylmätilaa, paljon säilöttävää? Lue Marttojen neuvot28.7.2014 06.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat