Paikalliset

Altian Rajamäen tehdas ylpeilee maailman parhaisiin kuuluvalla pohjavedellä – "Sen avulla voi erottaa tuoteväärennökset"

130 vuotta täyttäneellä alkoholijuomatehtaalla valmistettiin aluksi painohiivaa.

Sami Mikkola pakkaa hiilihapotettua wine spritzeriä ruokakauppaan myytäväksi Rajamäen tehtaan uudella joustavalla tuotantolinjalla.

Jyrki Hämäläinen

Rajamäellä vitsaillaan, että nyt on kesä, koska ilmassa tuoksuu glögi. Sen valmistus Altian omistamalla Pohjoismaiden toiseksi suurimmalla alkoholijuomatehtaalla alkoi jo maalis–huhtikuussa.

Vuoden volyymi myydään noin kahdeksassa viikossa pääasiassa Ruotsissa, jossa Blossa-glögituoteperhe ja etenkin sen vuosikertapullon julkistaminen keräävät suurta huomiota. Tulevan vuosikertaglögin speksit ovat Altian sisälläkin salaistakin salaisempia.

– Blossa on yksi tärkeimmistä brändeistämme, Rajamäen tehdaspäällikkö Janne Peltoniemi sanoo.

Veden perusteella voidaan erottaa tuoteväärennökset.”

Rajamäen tehdas perustettiin 130 vuotta sitten, 20. elokuuta vuonna 1888, alun perin hiivatehtaaksi. Alkujaan Rajamäen tehtaalla valmistettiinkin painohiivaa ja samalla prosessilla myös väkiviinaa, eetteriä ja etikkaa.

Rajamäki valikoitui uuden tehtaan paikaksi, sillä se sijaitsi Hyvinkään ja Hangon välisen rautatieosuuden varrella, joten raaka-aineita ja tuotteita pystyttiin kuljettamaan tehokkaasti. Lisäksi alueella oli saatavilla runsaasti puhdasta pohjavettä.

Rajamäen Solttilan vedenottamolta noin seitsemän metrin syvyydestä pumpattava ja putkea pitkin tehtaaseen johdettava pohjavesi on edelleen kullanarvoista.

– Olemme siitä äärettömän ylpeitä. On maailmanlaajuisestikin täysin uniikkia, että vettä voidaan käyttää raaka-aineena sellaisenaan käsittelemättömänä, Peltoniemi toteaa.

Veden perusteella voidaan erottaa esimerkiksi tuoteväärennökset, Altian ympäristöasiantuntija Milja Karhu kertoo.

Rajamäen tehtaalta lähtee asiakkaille suuri osa Suomessa myytävästä alkoholista. Siellä pullotetaan 90 prosenttia Altian omista juomista konjakkeja, brändyjä ja joitakin erikoistuotteita lukuun ottamatta. Esimerkiksi Koskenkorva tulee tehtaalle pullotettavaksi samannimisestä tehtaasta Ilmajoelta 96-prosenttisena viljaviinatisleenä.

Rajamäellä pullotetaan tuotteita myös sopimusvalmistusasiakkaille. Volyymiltään suurin on Finlandia-vodka, jonka tuotemerkin omistaa amerkkalainen Brown-Forman.

Kolmessa vuorossa toimiva ja noin 230 henkilöä työllistävä tehdas pullotti alkoholia viime vuonna yli 63 miljoonaa litraa eli noin 300 000 litraa jokaisena työpäivänä.

Tehtaan sydän ovat täysautomaattiset pullotus- ja viinien hanapakkauslinjat. Uusimmalla niin sanotulla joustavalla tuotantolinjalla valmistetaan erikois- ja kausituotteita, pieniä juomaeriä ja päivittäistavarakauppoihin hiilihapotettuja juomia. Linja sopii myös uusien tuotteiden kokeiluun.

Vaikka keväällä pörssiin listautunut Altia tunnetaan parhaiten väkevistä tuotemerkeistään, viinitkin ovat yhtiölle tärkeä tuoteryhmä.

Rajamäelle tuodaan viinejä merikonteissa eri puolilta maailmaa. Näytteenoton ja laatuanalyysin jälkeen viini jatkaa matkaansa hanapakkauslinjalle tai lasi- tai muovipulloon. Kaksi kolmasosaa tehtaan koko tuotannosta pakataan edelleen lasipulloihin.

– Käsittelemme viiniä kuin tuoretuotetta, eli käsittelyaika minimoidaan. Hanaviinit ovat jo Rajamäelle saapuessaan valmiiksi kypsytettyjä eivätkä ne jatka kypsymistään pakkauksessa. Ne säilyvät noin vuoden, mutta mitä tuoreempana viini nautitaan, sitä parempaa se on, laatupäällikkö Hanna Jatila sanoo.

Altian tuotantovolyymistä suurin osa myydään pohjoismaisten alkoholimonopolien kautta. Altia on Suomessa Alkon suurin tavarantoimittaja. Tukkukaupassa, horeca-vähittäiskaupassa ja päivittäistavarakaupassa toimijoita on paljon ja kilpailu kovaa.

Uusi alkoholilaki avasi Altian uusille juomasekoituksille, kuten ensimmäisille Rajamäellä valmistettaville hiilihapotetuille juomille Koskenkorva Vichylle ja Chill Out Spritzerille, ovet päivittäistavarakaupan hyllyille.

– Päivittäistavarakaupassa olemme vasta starttitelineissä, Altian tuotannosta ja toimitusketjusta vastaava johtaja Hannu Tuominen luonnehtii.

Markkinoiden trendit ovat nyt matala-alkoholisten juomien suosion kasvu ja tuotteiden elinkaaren lyheneminen.

Rajamäen tehtaan valtavassa varastossa juomat ovat vielä verottomia. Ne muuttuvat verollisiksi Altian myydessä tuotteet asiakkaille. Rajamäen logistiikkakeskus hoitaa Altian logistiikan koko Suomessa.

130-vuotias

Altia ja Rajamäen tehdas viettävät tällä viikolla 130-vuotissyntymäpäiviään.

Altian tarina sai alkunsa hiivatehtaasta, jonka joukko insinöörejä päätti perustaa Rajamäelle 20. elokuuta vuonna 1888.

Alkujaan Rajamäen tehtaalla valmistettiin painohiivaa ja samalla prosessilla myös väkiviinaa, eetteriä ja etikkaa.

Kieltolain tultua voimaan vuonna 1919 tehdas siirtyi Suomen valtion omistukseen.

Tuolloin perustettiin Valtion Alkoholiliike, joka hoiti alkoholin tuotannon lääkinnällisiin, teknisiin ja tieteellisiin tarkoituksiin kieltolain aikana vuosina 1919–1932. Kieltolain aikana Rajamäellä valmistettiin muun muassa hajuvesiä. Sodan aikana tehtaalla valmistettiin polttopulloja, ”Molotovin cocktaileja”.

Kieltolain päätyttyä huhtikuussa 1932 Rajamäellä aloitettiin alkoholijuomien valmistus.

Yksi kieltolain päättymisvuonna myyntiin tulleista tuotteista oli Jaloviina, jota Altia valmistaa edelleen. Koskenkorva tuli markkinoille parikymmentä vuotta myöhemmin, vuonna 1953.

Tänä päivänä Rajamäen tehtaalla valmistetaan yli 700:aa erilaista viinien ja väkevien alkoholijuomien tuotenimikettä. Rajamäellä pullotetaan valtaosa Altian omista juomista. Tehtaan vuosituotanto on yli 60 miljoonaa litraa.

Altia toimii nykyään Pohjoismaissa ja Baltiassa. Altialla on myös konjakkipullottamo ja kypsytysvarastot Ranskan Cognacissa.

Vie alkoholijuomia noin 30 maahan Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa.

Tuotemerkkejä ovat Koskenkorva, Chill Out, Blossa, Larsen, O.P. Anderson, Renault, Xanté ja Valhalla.

Liikevaihto oli 359,0 miljoonaa euroa vuonna 2017.

130-vuotinen tarina huipentui listautumiseen Helsingin pörssiin maaliskuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Altia kaatoi luvattomasti puita Rajamäellä – oikeus kumosi lautakunnan päätöksen25.6.2018 06.30
Suomalainen Altia perusti verkkokaupan halvan viinan Saksaan – asioiminen Suomesta on kielletty!18.5.2018 09.51
Rajamäen tehdasmuseon valomerkki lähestyy – vielä muutama päivä aikaa tutustua Molotovin cocktailiin ja kossupullokokoelmaan14.8.2018 11.45
Tehdasmuseo raottaa viinan salakuljetuksen saloja – täällä kannattaa käydä4.6.2017 09.05
Alkon tehdasmurto ja Klaukkalan asuntopalo yhä kirkkaana poliisin mielessä17.4.2015 19.09

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat