Puheenaihe

Suomalaisten asenne pilvenpolttoon muuttuu – tutkijat joutuvat uudistamaan jättikyselynsä painopisteet

Päihdetutkimus kerää suomalaisilta tietoa ja mielipiteitä syksyn mittaan muun muassa päihteiden ja huumausaineiden käytöstä sekä dopingista.

Arkisto / Johanna Erjonsalo

Suomalaisen väestön huumeiden käytöstä ja huumeasenteista kerätään syksyn aikana uutta tutkimustietoa. Päihdetutkimukseen on poimittu Tilastokeskuksen Suomen väestöä koskevasta tietokannasta satunnaisesti 7 000 iältään 15–69-vuotiasta henkilöä, jotka vastaavat kyselyyn nimettöminä.

Päihdetutkimusten tähänastiset tulokset kertovat esimerkiksi, että ajatukset kannabiksen käytöstä ovat muuttuneet. Yhä useampi ajattelee, että kannabiksen kokeiluun sisältyy korkeintaan vähäinen terveydellinen tai muu riski tai että kannabiksen polttamisesta ei tulisi rangaista.

Tutkimuksen painopisteitä on muokattu, kun huumetilanne on muuttunut. Esimerkiksi lääkkeiden väärinkäytön seurantaan ja tutkimukseen on panostettu entistä enemmän viime huumekyselystä lähtien. Aiheesta on edelleen varsin vähän tutkimustietoa Suomessa eikä vertailukelpoista tietoa ole toistaiseksi myöskään Euroopan tasolla.

Tutkimuksessa kartoitetaan ensimmäistä kertaa myös sitä, kuinka moni hankkii käyttämänsä aineet verkosta.

– Huumemarkkinoille on tullut iso joukko uusia aineita, ja internet on mullistanut aineiden kaupan. Tätä muutosta on tärkeätä seurata, sanoo tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen THL:stä.

Kyselyyn kuuluu myös dopingaineiden käyttöä koskeva osio, josta vastaa Nuorisotutkimusverkosto.

Dopingaineiden lisääntynyt käyttö huippu-urheilun ulkopuolella on herättänyt huolta useissa EU-maissa.

– Suomessa ilmiö on toistaiseksi varsin marginaalinen, mutta altis nopeillekin muutoksille, toteaa vastaava tutkija Mikko Salasuo Nuorisotutkimusverkostosta.

Päihdetutkimuksilla on selvitetty huumeiden ja muiden päihteiden käyttöä sekä huumemielipiteitä ja -asenteita Suomen aikuisväestön keskuudessa vuodesta 1992 alkaen.

Vuodesta 2010 lähtien mukana on ollut myös kysymyksiä dopingaineiden käytöstä. Nyt kerätään tutkimuksen kahdeksas aineisto. Tutkimustiedolla on keskeinen rooli niin huumekysymyksen kansallisessa seurannassa kuin eurooppalaisessa vertailussakin.

Päihdetutkimus on ainoa kotimainen väestökysely, jossa tutkitaan suomalaista huumetilannetta.

Vuoden 2018 tutkimus toteutetaan entiseen tapaan yhteistyössä THL:n, Tilastokeskuksen ja Nuorisotutkimusverkoston kanssa. Aineiston kerää Tilastokeskus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Omistajan päihdeongelma tekee lemmikin elämästä helvetin – "Lattioilla ajelehtii virtsaa ja viinapulloja"5.7.2017 20.20
Doping, nuuska ja huumeet liikkuivat postissa – Tulli ja poliisi pääsivät jäljille27.11.2017 09.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat