Puheenaihe

Medvedev Saaristomeren sotilaskäytöstä Suomea vastaan: "Tällainen ajatus voi syntyä vain sairaassa mielessä!"

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev ja Suomen pääministeri Juha Sipilä keskustelivat tänään kaupankäyntiin ja ympäristönsuojeluun liittyvistä asioista Valtioneuvoston linnassa Helsingissä. Tapaus Saaristomeri ei ollut keskustelujen virallisella asialistalla. – 

Lauri Heikkinen / valtioneuvoston kanslia

Pääministeri Juha Sipilä ja Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev käsittelivät tänään käymiensä neuvotteluiden aikana laajasti muun muassa ympäristönsuojeluun ja kahdenväliseen kauppaan liittyviä kysymyksiä.

Suomalaisia viime päivien aikana kuohuttanut, Keskusrikospoliisin johtama viikonlopun suuroperaatio Turun saaristossa ei sen sijaan noussut pääministeritapaamisessa esille virallisesti.

Tapaamisen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa suomalaiset toimittajat kuitenkin nostivat tämän esille.

– Suomi on täysin suvereeni valtio ja jos tästä asiasta tehdään rikostutkimusta, se on suomalaisten oma asia. Jos asiaan liittyy Venäjän kansalaisia, heille on tietenkin turvattava laillinen oikeudenkäynti ja tarvittaessa myös konsulitason tuki, Medvedev kommentoi.

Medvedev närkästyi silminnähden kysymyksestä, joka koski venäläisten omistuksia ja niiden väitettyä käyttöä mahdollisessa kriisitilanteessa Suomea vastaan.

– Kun puhutaan jostain helikopterikentistä ja niiden sotilaallisesta käytöstä maatanne vastaan en todellakaan tiedä, kenen sairaassa mielessä tällainen näkemys voisi syntyä. Todella huvittava ajatus, Medvedev puuskahti tiedotustilaisuudessa.

Myös pääministeri Juha Sipilä myönsi, että Saaristomeren tapaus ei ollut keskustelujen virallisella asialistalla.

Päivän laajimmat keskustelut käytiin ympäristökysymyksistä.

– Esillä olivat muun muassa kansainväliset ilmastoneuvottelut ja musta hiili -päästöjen vähentäminen. Suomi on valmis järjestämään arktisen huippukokouksen vielä Arktisen neuvoston puheenjohtajuuskaudellaan. Yhtenä keskeisenä tavoitteena on edistää käytännön toimia musta hiili -päästöjen vähentämiseksi, Sipilä kertoi.

Pääministerit keskustelivat myös Suomen ja Venäjän yhteistyöstä jätesektorilla.

– Kävimme hyvän keskustelun maidemme taloussuhteista. Suomen ja Venäjän välinen kauppa on pysynyt viimevuotisella tasolla. Venäjä on vuodesta toiseen yksi Suomen tärkeimmistä kauppakumppaneista. Kauppa on Suomelle kuitenkin pysyvästi alijäämäistä.

Keskusteluissa olivat lisäksi esillä Itämeren alueen turvallisuus sekä Suomenlahden vilkastuva meriliikenne. Kansainvälistä kysymyksistä esillä oli Ukraina ja Syyria.

– Kannamme Suomessa huolta Syyrian siviiliväestön kärsimyksistä, humanitäärisen avun perille saamisesta ja kestävän ratkaisun löytämisestä. Otin myös esille julkisuudessakin esillä olleen elokuvaohjaaja Sentsovin tapauksen, joka on herättänyt huolta Euroopassa.

– Ukrainan konflikti leimaa Euroopan unionin ja Venäjän suhteita. Suhteet ovat riippuvaiset konfliktin ratkaisemisesta ja Venäjän rooli on tässä keskeinen. Voimassa olevista pakotteista huolimatta EU ja Venäjä ovat naapureita ja dialogi on tärkeää, Sipilä myönsi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mediat: Asiantuntijoilla 3 eri näkemystä Airiston Helmestä – Onko Suomen turvallisuus uhattuna?25.9.2018 09.14
Nimetön sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmen omituinen liiketoiminta kiinnitti Puolustusvoimien huomion: "Ne hankkivat strategisia kohteita"23.9.2018 09.50
HS: Kommandopipoisia poliiseja Paraisilla – Krp:n massiivinen operaatio Turun saaristossa jatkuu22.9.2018 15.23

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat