Paikalliset

"Aikuisten päivystyksessä lapsi voi joutua näkemään asioita, jotka eivät sovi lasten silmille" – Lapsipotilaat saavat oman päivystyksen Hyvinkään sairaalaan

UUDISTUS Myös Nurmijärven lapsipotilaat otetaan ensi maanantaista alkaen vastaan Hyvinkään sairaalaan upouudessa lastenpäivystyksessä.

Hyvinkään sairaalan lastenpäivystyksen toimenpidehuone varustetaan niin, että siellä voidaan tarvittaessa hoitaa hätätapauksia. Sairaanhoitaja Anne Kaitero on ollut tiiviisti mukana tilojen suunnittelussa.

Ari Peltonen

Myös nurmijärveläisiä palvelevassaHyvinkään sairaalassa otetaan tulevana maanantaina suuri kehitysaskel eteenpäin, kun B-rakennukseen aukeaa lapsille oma päivystys. Tilat ovat aikuisten päivystyksen tilojen välittömässä läheisyydessä, mutta lasten puolelle on oma sisäänkäynti.

Tämä on ihan älyttömän hyvä parannus.”

Aikaisemmin lapset hoidettiin samoissa päivystystiloissa aikuisten kanssa. Päivystyksessä käy 10 000 lasta vuosittain.

– Tämä on ihan älyttömän hyvä parannus. Potilaat ovat tähänkin saakka tulleet hoidettua, mutta tilat ovat olleet tosi vaatimattomat, sanoo Hyvinkään sairaalan akuutti tulosyksikön johtaja Juha Valli.

– Aikuisten päivystyksessä lapsi voi joutua näkemään asioita, jotka eivät sovi lasten silmille. Nyt pääsemme päivystysasetuksen suositukseen eli meille on omat tilat lapsille ja heidän vanhemmilleen.

Lastenpäivystys on tarkoitettu alle 16-vuotiaille lapsille ja nuorille. Päivystyksessä työskentelee oma akuutti- tai yleislääkäri ja lisäksi lastenlääkäri on saatavissa paikalle ympäri vuorokauden.

– Idea on se, että lapset hoidetaan lastenpäivystyksen tiloissa ja henkilökunta tulee tänne lapsen luo. Lapsi on keskiössä ja henkilökunta liikkuu. Kaikki uuden yksikön sairaanhoitajat on myös perehdytetty lasten sairauksiin, painottaa osastonhoitaja Hanna Heino.

Lastenpäivystyksen paikalla oli aikaisemmin toimistoja sekä ambulanssitalli, joiden vanhat rakenteet on purettu täysin pois. Alkuvuonna aloitettu remontti tuli maksamaan noin 1,5 miljoonaa euroa.

– Emme halunneet tinkiä vanhojen rakenteiden takia, vaan tehdä mahdollisimman toimivan kokonaisuuden, Valli sanoo.

Uudesta lastenpäivystyksestä löytyy neljä tutkimushuonetta, neljä potilashuonetta, huone hoidontarpeen arviointiin, toimenpidehuone sekä lepotuoleja. Lisäksi löytyy rauhaisa nurkka imettäville äideille tai rauhaa kaipaaville teineille. Päivystyksestä on myös yhteyskäytävä suoraan uuden H-sairaalan lastenosastolle, joka otetaan käyttöön lokakuun lopussa.

Uusien tilojen suunnitteluun ovat osallistuneet vahvasti yksikön sairaanhoitajat. Lisäksi vanhemmista koostuva kokemusasiantuntijoiden ryhmä sekä Hyvinkään Koulutuvan lapset ovat olleet mukana suunnittelussa.

– Lapset toivoivat kaloja, piirustusvälineitä ja hoitajille värikkäitä vaatteita, kertoo sairaanhoitaja Anne Kaitero.

Lasten ideat näkyvät konkreettisesti: odotustilasta löytyy akvaario ja leluja, kyniä sekä paperia. Hoitopöytien yläpuolella katossa tervehtivät piirretyt eläimet, joita voi katsella pöydällä maatessa.

Lastenpäivystys tuo parannusta myös aikuisten puolelle.

– Myös aikuiset saavat oman rauhansa. Kipeänä ei välttämättä jaksa kuunnella lasten itkua tai naurua, Kaitero sanoo.

Kaksi vanhaa lasten tutkimushuonetta vapautuu aikuisten päivystyksen käyttöön. Se lyhentänee aikuisten päivystyksen odotusaikoja.

– Tutkimushuoneita on ollut liian vähän. Ruuhkan purku ei ole tahtonut onnistua, kun tilaa ei ole tarpeeksi, Valli sanoo.

Avoimet ovet

Hyvinkään sairaalaan aukeaa maanantaina 1.10. uusi lastenpäivystys, joka on tarkoitettu alle 16-vuotiaille päivystyspotilaille.

Lastenpäivystys sijaitsee aikuisten päivystyksen vieressä, mutta sillä on oma sisäänkäynti.

Tilat on remontoitu alusta alkaen lastenpäivystyksen tarpeita varten.

Päivystyksestä on kulkuyhteys myös uuteen H-sairaalaan, johon avataan lokakuun lopussa uusi lasten ja nuorten yksikkö.

Lastenpäivystyksen hoitajakierrossa on mukana noin 15 hoitajaa. Päivystyksessä työskentelee akuutti- tai yleislääkäri sekä lastenlääkäri.

Uudella lastenosastolla vietetään avoimen oven päivää tulevana perjantaina 28.9. kello 10–16. Silloin jokainen kiinnostunut voi käydä tutustumassa tiloihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat