Paikalliset

Kirkonkylän hammashoitolan kohtalo odottaa sote-ratkaisuja – Kunnanjohtaja: Leenan-kodin tilojen kunnostaminen on kunnalle riski

Nurmijärvellä on varauduttu siihen, että suun terveydenhoito jatkuu kunnan kaikissa taajamissa senkin jälkeen, kun sote-kuntayhtymästä tulee ensi vuoden alusta terveyspalvelujen tuottaja. Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen/Arkisto

Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän ratkaisut ovat avainasemassa siinä, ryhdytäänkö Nurmijärven kirkonkylässä sijaitsevia Leenan-kodin tiloja kunnostamaan hammashoitolaksi ja millaisella aikataululla se tapahtuu.

– Sote-kuntayhtymä aloittaa vuoden 2019 alussa palvelutuotannon alueensa jäsenkunnissa. Kysymys kuuluu, onko meillä Nurmijärvellä varmuus siitä, että kuntayhtymä ryhtyy tuottamaan hammashoitolapalveluja Kirkonkylän tiloissa, sillä saneeraus valmistuu vasta kun tuotantovastuu on jo siirtynyt, sanoo kunnanjohtaja Outi Mäkelä.

Mäkelän mukaan kyse on sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtymävaiheen aiheuttamasta epävarmuustekijästä, ei esimerkiksi siitä, että tilat olisi todettu liian huonokuntoisiksi tai että ne olisivat menossa jonkun muun toimijan käyttöön.

– Tilan kunnostaminen on kunnalle riski. Vuodenvaihteen jälkeen olemme vuokranantajan roolissa ja haluamme Keski-Uudenmaan sosiaali- ja terveyskuntayhtymältä varmuuden siihen, että tilalle on kunnostamisen jälkeen käyttöä, Mäkelä sanoo.

Leenan-kodin entisten tilojen kunnostaminen tulee maksamaan noin 770 000 euroa. Mäkelä muistuttaa kuitenkin kunnanhallituksen päätöksestä viime maaliskuulta. Päätöksen mukaan Kirkonkylän hammashoitola on tarkoitus sijoittaa jatkossa Leenan-kodin vanhoihin tiloihin osoitteeseen Rajamäentie 9 C.

– Meillä on olemassa kunnanhallituksen päätös siitä, kuinka asiassa edetään. Parhaillaan tehdään ensi vuoden budjettia ja mietitään sen investointikohteita, Mäkelä sanoo.

Kunnanhallituksen tuoreimman päätöksen jälkeen muita vaihtoehtoja Kirkonkylän hammashoitolalle ei ole Mäkelän mukaan mietitty.

Keski-Uudenmaan sote kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Annika Kokon mukaan kuntayhtymä ei voi tässä vaiheessa ottaa kantaa yksittäisiin kohteisiin kuten Kirkonkylän hammashoitolaan. Kuntayhtymän palveluverkkosuunnitelman teko on käynnistymässä ja valmistuu Kokon mukaan ensi maaliskuussa.

Hänen mukaansa Keski-Uudenmaan soten periaatteena on, ettei olemassa olevaa toimintaa lopeteta, mikäli se ei ole esimerkiksi vajaatehoista. Kirkonkylän hammashoitolan osalta kyse on Kokon mukaan olemassa olevasta toiminnasta jota tehdään tällä hetkellä eri tiloissa kuin jatkossa. Hänen tietojensa mukaan kyse ei myöskään ole vajaatehoisesta toiminnasta.

– Kuntayhtymä ei voi kuitenkaan sanoa tässä vaiheessa, että se ottaisi uusiin tiloihin tulevan toiminnan tuotantoonsa tai että se ei ota uutta toimintaa tuotantoonsa, Kokko sanoo.

– Olisi ollut hyvä, että Nurmijärveltä olisi otettu meihin yhteyttä ennen kuin asiasta tehtiin kunnassa päätöksiä. Palveluthan siirtyivät kuntayhtymän järjestelyvastuulle viime keväänä, Kokko jatkaa.

Hänen mukaansa hyvä ratkaisu voisi olla, että Kirkonkylän hammashoitoa jatkettaisiin kevääseen asti väistötiloissa tai että Klaukkalan ja Rajamäen hammashoitolat huolehtisivat myös Kirkonkylän asiakkaista, mikäli se on mahdollista kohtuullisilla jonotusajoilla.

Päätökseen Kirkonkylän hammashoitolasta liittyy useita kiemuroita. Alunperin hyvinvointilautakunta päätti, että sisäilmaongelmista kärsivä Kirkonkylän hammashoitola saneerattaisiin täysin. Silloinen kunnanjohtaja Kimmo Behm käytti otto-oikeutta, mikä tarkoittaa sitä, että kunnanhallitus käsitteli asian uudelleen. Kunnanhallituksen viime helmikuisella päätöksellä hammashoitopalvelut säilyvät Kirkonkylässä. Samalla päätettiin, että kunnanhallitukselle tuodaan eri vaihtoehtojen laskelmat siitä, mihin hammashoitola tulevaisuudessa voisi sijoittua.

Vaihtoehdoiksi nousivat Leenan-koti, toiminnan jatkaminen remontin jälkeen nykyisissä tiloissa Aleksis Kiven tiellä, hammashoitolan sijoittaminen entisen apteekin taloon Aleksis Kiven tie 9:ään tai uudisrakennuksen rakentaminen Kirkonkylään Sairaalatien varteen. Kunnanhallitus valitsi vaihtoehdoista entisen Leenan-kodin tilat.

Tarvitaanko jokaiseen kunnan päätaajamaan hammashoitolaa?

Kyllä
86% (78 ääntä)
Ei
14% (13 ääntä)
Ääniä yhteensä: 91

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kirkonkylän hammashoitolalle löytyi uudet tilat – kiinteistö vaatii 770 000 euron remontin2.4.2018 06.30
Kirkonkylän hammashoitolalle neljä vaihtoehtoa – kalleimman hinta 1,7 miljoonaa euroa23.3.2018 13.31
Kunnanhallitus päätti: Hammashoitola säilyy Kirkonkylässä20.2.2018 08.20
Kirkonkylän hammashoitolan kohtalosta päätetään pian – kunnanjohtaja kannattaa lakkautusta17.2.2018 08.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat