Paikalliset

Nurmijärvi laittaa kukkaronnyörit tiukemmalle ja lanseeraa NUUKA-ohjelman – "investointien määrä kasvanut huimasti"

Nurmijärven kunnassa otetaan syksyn aikana käyttöön NUUKA-ohjelma. Sen avulla pyritään saattamana kunnan talous kestävälle pohjalle.

Riitta Ketola

Nurmijärven kunnan viranhaltijat ja kunnanvaltuusto aloittavat syksyllä 2019 kestävän kasvun NUUKA-ohjelman suunnittelun. Ohjelman tavoitteena on saattaa kunnan talous kestävälle pohjalle.

Nurmijärven kunnassa työstetään parhaillaan talousarviota ja -suunnitelmaa vuosille 2019–2021. Taloussuunnitelma on tasapainottamisesta huolimatta kunnanjohtajan talousarvioesityksessä edelleen alijäämäinen.

Kunnan palvelutoimintaan ja investointeihin käytettävä tulopohja on verotulojen osalta kasvujohteinen, mutta siitä huolimatta kasvavan kunnan talouteen liittyy merkittäviä riskejä, kunnan tiedotteessa kerrotaan.

Kunnanjohtajan esittelemässä taloussuunnitelmassa 2019–2021 alijäämiä tilikausilta kertyy yhteensä noin 5,2 miljoonaa euroa.

Lainanottotarve investointien rahoittamiseksi nousee yhteensä noin 66 miljoonaan euroon.

– Kunnan verotulojen kehitys näyttäytyy vahvana tulevaisuuden kannalta, mutta vahvistuvakaan tulorahoitus ei riitä kattamaan kasvavien investointien rahoitustarpeita. Olemme pitkään saaneet nauttia matalakorkoisista lainoista, mutta niiden aika on pian ohi. Meidän pitää huomioida uusi taloustilanne ja toimia vastuullisesti. Myös käyttötalouden kasvussa on ollut huolestuttavia piirteitä. Ratkaisuna olemme aloittaneet uuden NUUKA-ohjelman valmistelun, Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä kertoo.

Nurmijärvi on yhdyskuntarakenteeltaan suhteellisen hajanainen kunta. Se on näkynyt korkeana investointitasona.

– Nurmijärven kunnan investointien määrä on viime vuosina kasvanut huimasti, mikä on periaatteessa normaalia kasvukunnalle. Nämä investoinnit on kuitenkin jouduttu merkittävin osin rahoittamaan velkarahalla, Nurmijärven kunnan talousjohtaja Ville Rajahalme taustoittaa.

– NUUKA-ohjelman tarkoitus ei ole tyrehdyttää kasvua, vaan tuoda investointien taso lähemmäs tulorahoituksen kantokykyä eli kestävälle tasolle, Rajahalme jatkaa.

Veroesitys on tehty kunnanhallituksen antaman raamin pohjalta siten, että veroprosentit pysyvät ennallaan.

Talousjohtaja Rajahalme kuitenkin näkee, mikäli NUUKA-ohjelmalla ei saavuteta haluttuja tavoitteita, tulevaisuudessa verotasoa pitää mahdollisesti tarkastella.

– Mikäli kuntastrategian kuitenkin katsotaan edellyttävän nykyisen investointitason säilyttämistä tulevaisuudessa, myös kunnan verotusasteen tarkistaminen tulee kysymykseen, jotta kasvun kestävyys elinvoiman edistämistyössä tulee turvatuksi, Rajahalme sanoo.

Nurmijärven kunnan viranhaltijat valmistelevat yhdessä kunnanvaltuuston kanssa Nurmijärven kestävän kasvun ohjelman eli NUUKA-ohjelman syksyn 2019 aikana.

Kunnanhallitus on aloittanut talousarviokäsittelyn maanantaina 8. lokakuuta. Kunnanvaltuustoon talousarvio tuodaan keskiviikkona 14. marraskuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat