Paikalliset

Valtaosa nurmijärveläisnuorista voi hyvin – "Tupakointi ja alkoholi vähentyneet, mutta kannabis ja nuuska huolestuttavat"

KOULUTERVEYSKYSELY Liikuntaa tarvitaan osalle lisää, kannabikseen suhtaudutaan liian myönteisesti.

Nurmijärveläiset lapset ja nuoret liikkuvat enemmän kuin aikaisemmin, mutta osa tarvitsee vielä lisää kannustusta liikunnalliseen elämäntapaan.

arkisto/ Toni Vähämaa

– Hyvään suuntaan on menty. Suurin osa lapsista ja nuorista voi hyvin. Valtaosalla on harrastuksia ja suhteet aikuisiin ovat parantuneet, sanoo sivistystoimenjohtaja Tiina Hirvonen esimerkkeinä.

Hän viittaa valtakunnallisen kouluterveyskyselyn kuntakohtaisiin tuloksiin, joiden pohjalta Nurmijärvellä on tehty lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma vuosille 2018-2021.

Kouluterveyskyselyyn ovat vuosien varrella vastanneet 8.-9-luokkalaiset, lukiolaiset sekä ammattioppilaitosten opiskelijat.

– Ensimmäistä kertaa mukana olivat myös viidesluokkalaiset. Se antaa laajempaa näkökulmaa.

– YK:n lasten oikeuksien sopimus on nostettu ensimmäistä kertaa meidän suunnitelmaamme ohjaavaksi asiakirjaksi, sanoo Hirvonen.

Edellisessä hyvinvointisuunnitelmassa tuotiin esille liikuntaa ja ruokailua. Oppilaita haluttiin mukaan suunnittelemaan ruokailua ja nyt yhä useampi oppilas syökin päivittäin koululounaan.

Vapaa-ajalla liikkuminen on myös lisääntynyt.

– Kaikki lapset ja nuoret eivät kuitenkaan liiku riittävästi. Ne, jotka liikkuvat, liikkuvat paljon, mutta niitä, joiden pitäisi liikkua enemmän, ei ole saatu vielä kokonaan tavoitettua.

Nurmijärvi on ollut mukana Liikkuva koulu -hankkeessa perusopetuksessa ja nyt se on laajentunut myös varhaiskasvatukseen ja toiselle asteelle.

– Kyse on liikunnallisesta toimintatavasta kouluissa ja päiväkodeissa.

Nurmijärvellä on ollut myös kokeiluna harrasteiltapäivä kahdeksalla koululla. Yhtenä viikonpäivänä on mahdollisuus jäädä koulupäivän jälkeen kerhoon.

Tiina Hirvonen kertoo, että toiminta on kolmannen sektorin järjestämää ja siinä on ollut mukana erityisesti liikuntajärjestöt ja opistot.

– Tällainen kokeilu on ollut käynnissä ja nyt pohditaan laajennetaanko sitä ensi syksynä.

Alkoholin käyttö ja tupakointi on viime vuosina vähentynyt. Sen sijaan nuuskan käyttö on lisääntynyt.

Myös suhtautuminen kannabikseen muuttunut myönteisemmäksi. Viime aikoina poliisi on ollut asiasta huolissaan erityisesti Klaukkalassa.

– Tärkeää olisi tavoittaa vanhemmat. Yksi tapa on Helmi-järjestelmä, jonka kautta saadaan välitettyä viestejä kouluilta.

– Vanhempien kokoaminen yhteisiin tilaisuuksiin ei toimi enää samalla tavalla kuin 5-10 vuotta sitten. Nyt joudutaan miettimään uusia keinoja.

Mielenterveyden pulmat ovat lisääntyneet nurmijärveläisillä lapsilla ja nuorilla.

– Tämä asia nousikin yhdeksi isoimmista kehittämiskohteista, jota oppilashuollossa painotetaan. Toiminnan pitäisi olla ennaltaehkäisevää.

Nurmijärvellä on kouluterveydenhoitajilla, koulupsykologeilla ja koululääkäreillä eniten asiakkaita suhteessa muihin Kuuma-kuntiin.

Näin siitä huolimatta, että resursseja on viime vuosina lisätty.

Hirvosen mielestä asiaa voidaan tulkita myös niin, että oppilashuollon työntekijät tunnetaan ja heidän luokseen on helppo mennä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat