Paikalliset

Huumeriippuvainen Pablo taistelee irti päihteistä Myllyhoidossa Nurmijärvellä – "Minäkuvani jäi päihteiden varjoon"

PÄIHTEET Päihdesairaus ei katso varallisuutta tai yhteiskunnallista asemaa.

Myllyhoito palasi tänä vuonna juurilleen Nurmijärven Nukarille. – Olimme muutaman vuoden Kaunialan sairaalassa Kauniaisissa, mutta kun Nukarin tiloja ei tarvittu enää alaikäisten turvapaikanhakijoiden käyttöön, palasimme tänne takaisin, klinikan johtaja Tuomas Maasio kertoo.

Mia Lagström

Huumeriippuvainen Pablo (nimi muutettu) kertoo olevansa Kalliolan klinikalla toistamiseen.

– Kävin keväällä 28 päivän perusjakson. Palasin kotiin ehkä turhankin positiivisena. Ajattelin, että helppoahan tämä lopettaminen oli. Siviilielämässäni oli kuitenkin paljon ongelmia, eikä mennyt kauaa kun palasin vanhoihin pahoihin tapoihini, hän kertoo.

Nyt hän kokee olevansa realistisempi, rehellisempi ja sitä kautta vahvempi. Suuri työsarka on ollut omien asenteiden ja ajatusten muuttaminen. Ratkaisevaa hänen mukaansa on ollut antaa itselleen anteeksi.

– Syytin kaikesta itseäni. Sitä ajatteli, että pitää ottaa vain itseään niskasta kiinni ja lopettaa, mutta ei se onnistunut.

Sairauden edessä kukaan ei ole kaikkivoipa. Pablo on myös hyvä esimerkki siitä, että päihdesairaus voi koskea ketä tahansa.

– Oma lapsuuteni oli hyvä, ja silti minusta tuli tällainen.

Kalliolan klinikan tarjoamassa Myllyhoidossa parasta on yhteisöllisyys ja vertaistuki.

– Olen oppinut olemaan rehellinen ja avoin. Vasta nyt olen löytänyt sen ihmisen, joka oikeasti olen. Koko aikuis-ikäni se jäi alkoholin ja huumeiden käytön varjoon.

Riippuvuuteen ja päihteiden käyttöön liittyy edelleen vahvoja ennakkoluuloja. Kalliolan klinikan johtajan Tuomas Maasion mukaan asenteissa on tapahtunut pikkuhiljaa muutosta, mutta ei vielä riittävästi. Ongelmat nähdään itse aiheutettuina sen sijaan, että ymmärrettäisiin että kyseessä on sairaus.

– Sairaus, josta voi toipua.

Tarvetta päihdekuntoutukselle on paljon. Päihdesairaus ei katso ihmisen varallisuutta tai yhteiskunnallista asemaa.

Kalliolan klinikan asiakaskunnassa on niin asunnottomia narkomaaneja kuin yritysjohtajia. Oli kyseessä sitten alkoholi, huumeet, lääkkeet tai sekakäyttö, heitä kaikkia yhdistää sama sairaus: riippuvuus.

Kuntouttavaa hoitoa

Kalliolan klinikka on Nurmijärvellä Nukarissa toimiva Suomen ensimmäinen hoitolaitos, joka tarjosi Yhdysvalloissa kehitettyä Minnesota-hoitoa. Suomeen hoidon toi tutkija Toivo Pöysä 1970-luvulla.

Riippuvuus nähdään sairautena, josta voi toipua.

Hoidossa korostuu oma vastuunotto omasta terveydentilastaan.

Myllyhoito sopii alkoholisteille, huumeiden käyttäjille ja sekakäyttäjille.

Hoito on kuntouttavaa hoitoa, jonne tullaan tarvittaessa katkon tai vieroituksen jälkeen.

Hoitoon tullaan useimmiten kuntien päihdehuollon tai työterveydenhuollon kautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat