Paikalliset

Yksi seinäjokelainen saastuttaa kahden nurmijärveläisen verran – Nurmijärvellä Suomen pienimmät kasvihuonepäästöt

Nurmijärven päästöjen pienuutta selittää kaukolämmön päästöjen puuttuminen. Kunnassa käytössä oleva kaukolämpö on uusiutuvista raaka-aineista valmistettua biolämpöä.

Riitta Ketola

Nurmijärven kasvihuonepäästöt ovat Suomen pienimmät tarkasteltaessa maan 50 suurimman kunnan päästöjä. Nurmijärven päästöt asukasta kohti ovat 2,1 tonnia hiilidioksidia asukasta kohti.

Tämä tarkoittaa sitä, että yhden Seinäjoen asukkaan kasvihuonepäästöt ovat suuremmat kuin kahden nurmijärveläisen. Seinäjoki johtaa päästötilastoa. Sen kasvihuonepäästöt ovat 4,5 tonnia hiilidioksidia asukasta kohti.

Tiedot perustuvat Sitran 12. lokakuuta 2018 julkaisemaan Kuntien ilmastotavoitteet ja -toimenpiteet -selvitykseen. Päästöissä eivät ole mukana maatalous, teollisuus eivätkä liikenneviraston ylläpitämät tiet.

Nurmijärven päästöjen pienuutta selittää Sitran Ilmastoratkaisut -avainalueen asiantuntija Mariko Landströmin mukaan kaukolämmön päästöjen puuttuminen. Nurmijärvellä käytössä oleva kaukolämpö on uusiutuvista raaka-aineista valmistettua biolämpöä.

Esimerkiksi Seinäjoella, jossa kaukolämmön tuottamiseen käytetään suurimmaksi osaksi turvetta, suurimmat päästöt syntyvät juuri kaukolämmöstä.

Nurmijärvellä eniten kasvihuonepäästöjä syntyy erillislämmityksestä eli niiden talojen lämmityksestä, joissa on oma lämmitysjärjestelmä, pääasiassa öljy. Seuraavana tulevat kunnan katuverkossa tapahtuva tieliikenne ja sähkölämmitys.

Toisessa laskelmassa, jossa ovat mukana myös maatalous, teollisuus sekä liikenneviraston ylläpitämät tiet, Nurmijärvi sijoittuu kasvihuonepäästöissä keskipaikkeille (4,5 t CO2/asukas). Nurmijärven päästöjen määrää nostaa tässä laskelmassa tieliikenne.

Landströmin mukaan laskelmia on tehty kaksi, koska mukana on kuntia, joissa on paljon läpiajoliikennettä. Kunnat eivät voi itse päättää tämän liikenteen määrästä.

Kumpikin laskelma perustuu vuoden 2015 päästölukuihin. 50 suurimman kunnan osalta seitsemällä ei ollut annattavanaan päästölukuja.

Lähes kaikkien mukana olevien kuntien, myös Nurmijärven, päästölukemat on otettu kuntakohtaisista CO2-raporteista. Viiden Hinku-hankkeessa mukana olevan kunnan päästötiedot ovat Hinku-laskennan mukaiset.

Kuntakohtaisten CO2-raporttien mukaiset päästölukemat ja Hinku-laskennan mukaiset päästölukemat eivät ole Mariko Landströminmukaan täysin verrannollisia keskenään. Hinku-kunnissa esimerkiksi sähkölämmityksen päästöt ovat Landströmin mukaan todella suuret.

Kiinnitätkö huomiota omaan hiilijalanjälkeesi?

Kyllä
79% (31 ääntä)
En
21% (8 ääntä)
Ääniä yhteensä: 39

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat