Puheenaihe

Hallituksen sovintoehdotus: 10-esitys pois, karenssiaika lyhenee, aktiivimalli uuteen käsittelyyn

TYÖKIISTA "Haluamme palauttaa työrauhan". Työmarkkinajärjestöt käsittelevät neljän kohdan esityksen perjantaina.

Aktiivimallia vastustettiin mielenosoituksessa helmikuussa.

Jukka Hämäläinen/Arkisto

Hallitus on tehnyt työmarkkinajärjestöille uuden esityksen, jonka mukaan se on valmis perääntymään muun muassa irtisanomislakiin ehdotetusta 10 työntekijän rajasta irtisanomiskiistassa. Uusi muotoilu on, että irtisanomisperusteissa tehdään yrityksestä kokonaisarvio eikä mainintaa työntekijämäärästä ole lainkaan. Muutoin työntekijän irtisanomisperusteet pysyvät samana kuin aiemmassa lakiehdotuksessa.

Irtisanomislain määrittely koskemaan alle 10 työntekijän työpaikkoja on hiertänyt ammattiyhdistyksiä ja saanut aikaa parhaillaan meneillään olevan lakkoaallon.

Työministeri Jari Lindström (sin.) kertoi valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa, että hallitus esittää myös työttömyysturvalakiin höllennystä niin, että 90 päivän karenssi putoaisi 60:een päivään. Lisäksi paljon vastustusta aiheuttanut vajaan vuoden voimassa ollut aktiivimalli otetaan uuteen kolmikantakäsittelyyn.

– Siitä on tullut eniten palautetta. Siinä on valuvika, Lindström myönsi.

– Jos tekee kaikkensa ja leikkuri tulee, niin ei se ole oikein.

Myös aktiivimalli kakkoseksi kutsuttua omaehtoista työnhakua pohditaan uudelleen hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen yhteisessä neuvottelupöydässä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi infossa, että hallitus toivoo työmarkkinajärjestöjen hyväksyvän esityksen ja siten työrauhan palaamista.

Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) muistuttivat, että hallituksen uudistuksilla yritetään helpottaa työllistämistä pienissä yrityksissä ja vähentää työttömyyttä. Hallituksen arvio on, että "tuunattu työllistämispaketti" työllistää yhtä paljon kuin alkuperäinenkin ehdotus eli kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Työmarkkinajärjestöt käsittelevät esitystä perjantaina kello 14.

Lue lisää: Akava asettui hallituksen ratkaisuesityksen taakse – "Edellytämme, että lain jatkovalmistelu tehdään kolmikantaisesti"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

SAK:n kysely: Karu tuomio irtisanomissuojan heikennyksille – vain joka kolmas hyväksyy hallituksen kaavailut17.10.2018 20.02
Akava asettui hallituksen ratkaisuesityksen taakse – "Edellytämme, että lain jatkovalmistelu tehdään kolmikantaisesti"26.10.2018 15.38
Kolmas lakko palvelualalle – kohteena yksi suurimmista vartiointi- ja turvallisuusalan firmoista26.10.2018 13.38

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat