Paikalliset

Hyvinkään sairaalan uudet leikkaussalit korvaavat yhdeksän vanhaa – jonojen odotetaan lyhenevän

Jokaiseen saliin tulee samanlainen varustus.

Hyvinkään sairaalan uudet leikkaussalit valmistuvat vanhan osan takapihalle vuonna 2019. Entiset leikkaussalit tulevat aluksi synnytysosaston käyttöön, kertoo ylilääkäri Ulla Keränen.

Myös nurmijärveläisiä palvelevaan Hyvinkään sairaalaan valmistuvat kymmenen uutta leikkaussalia ovat keskenään samanlaisia.

– Niihin tulee jokaiseen sädesuojaus seiniin sekä kattokeskukset, joista saadaan muun muassa sähköä, ilmaa ja kaasua. Leikkauspöytää voidaan kääntää erilaisten leikkausten tarpeiden mukaan, kertoo kirurgian ylilääkäri Ulla Keränen Hyvinkään sairaalasta.

Sädesuojaus tarkoittaa, että salissa on mahdollista käyttää myös röntgenlaitteita. Nykyisellä leikkausosastolla se ei ole onnistunut kaikissa tiloissa.

Keräsen mukaan monikäyttöisillä leikkaussaleilla tavoitellaan toiminnan tehostamista. Ajan mittaan tehostumisen pitäisi näkyä myös jonojen lyhenemisenä.

Nykyisin jonotusajat ovat keskimäärin kolme kuukautta ja joka tapauksessa alle kuuden kuukauden hoitotakuurajan. Ensi vuoden puolivälissä valmistuvat uudet leikkaussalit korvaavat yhdeksän nykyisin käytössä olevaa salia.

Salien kokonaismäärä on uudistuksen jälkeen 14.

– Eli nettolisäystä yhden salin verran, Keränen täsmentää.

Kirurgisilta toimenpiteiltä vapautuvia saleja muunnetaan väistötiloiksi, koska Hyvinkään sairaalan vanhan osa saneeraus jatkuu vuonna 2019.

– Sinne tulee muun muassa synnytyssaleja. Tämä jakso kestää noin kuusi kuukautta.

Uudet leikkaussalit eivät tuo Hyvinkäälle uudenlaisia leikkauksia, vaan valikoimassa pysyvät nykyiset erikoisalat eli ortopedia, käsikirurgia, plastiikkakirurgia, vatsaelinkirurgia, urologia, laskimokirurgia ja lasten kirurgia.

Lisäksi Hyvinkäällä tehdään naistentauteihin, synnytykseen sekä korva- nenä- ja kurkkutauteihin liittyviä leikkauksia.

Helsingin yliopistollisen keskussairaalan HYKS:n kanssa tehdyn työnjaon perusteella Hyvinkäällä on jo jonkin aikaa lisätty selkä- ja nivelproteesileikkauksia.

– Näiden osuus lisääntyy entisestään uusien salien valmistuttua. Potilaita tulee muualtakin kuin Hyvinkään sairaanhoitoalueelta, Keränen sanoo.

Työmäärän lisääntyminen edellyttää uusien työntekijöiden palkkaamista. Keränen ei osaa vielä arvioida, kuinka monta henkilöä töihin otetaan.

– Sekä kirurgeja, nukuttajia että hoitajia kuitenkin tarvitaan lisää.

Tätä nykyä Hyvinkään sairaalan leikkaus- ja anestesiayksikössä työskentelee noin 70 lääkäriä ja runsaat 100 hoitajaa.

Hyvinkään sairaalan leikkausyksikkö HUS:n suurimpia

Hyvinkään sairaalan leikkausyksikkö on koko Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) suurimpia, sillä siellä tehdään kaikkein eniten erityyppisiä leikkauksia.

Vuonna 2017 Hyvinkään sairaalassa tehtiin yhteensä 7 574 leikkausta.

Päivystysleikkausten osuus koko määrästä oli noin 27 prosenttia.

HUS:n erikoissairaanhoito on Uudellamaalla organisoitu 24 kunnan alueella viideksi sairaanhoitoalueeksi. HUS-kuntayhtymällä on yhteensä 20 sairaalaa.

Hyvinkään sairaanhoitoalueeseen kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi ja Tuusula. Paikallisia sairaaloita ovat Hyvinkään ja Kellokosken sairaalat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat