Puheenaihe

Koulujen numeroarvostelu sorsii osaa oppilaista – 5, 7, ja 9 määritellään nyt entistä tarkemmin

Myös esimerkiksi arvosanalla viisi halutaan arviointikriteerit. Kuvituskuva.

Arkisto / Päivi Tuovinen

Opetushallitus pyrkii yhdenmukaistamaan perusopetuksen päättöarviointia laatimalla kriteerit myös arvosanoille 5, 7 ja 9. Nyt osaamistaso on määritelty vain arvosanalle 8.

Kriteereissä määritellään, mitä peruskoulun päättävän oppilaan tulee osata saadakseen kyseisen arvosanan.

Perheet ja opetusalan ammattilaiset ovat olleet huolestuneita arvioinnin yhdenvertaisuudesta ja arvosanojen vertailukelpoisuudesta.

Uudet päättöarvioinnin kriteerit voidaan ottaa käyttöön 1.8.2019 alkavana lukuvuotena.

Kriteeristön tutkimustietoon nojaavaa pohjaa eri oppiaineille miettii sitä varten perustettu asiantuntijaryhmä. Opetushallitus kutsuu arviointityöhön mukaan muun muassa opetuksenjärjestäjiä, opettajia, ainejärjestöjä ja opettajankouluttajia.

Opettajat, oppilaat ja huoltajat saivat ottaa kantaa arviointiin ja kriiteeristön tarpeellisuuteen verkkoaivoriihessä, jossa oli mukana 13 000 vastaajaa. Kaikki vastaajaryhmät painottivat arvioinnin yhdenvertaisuuden lisäämistä, ja nostivat tärkeiksi teemoiksi muun muassa käytäntöjen yhtenäisyyden ja tasa-arvon.

Osallistujat pitivät tärkeänä etenkin arvosanan 5 edellyttämän osaamisen kuvaamista. Oppilaiden mielestä reilussa arvioinnissa oppilailla on useita tapoja osoittaa osaamisensa ja jokaista oppilasta kohdellaan tasapuolisesti.

Kunnissa ja kouluissa ympäri Suomea on laadittu paikallisia kriteeristöjä. Yleisimmin niitä on tehty arvosanoille 5 ja 6.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Saiko lapsi seiskan? Hän voi olla oikeasti paljon taidokkaampi – Yle: Koululaisten oikeusturva pahasti uhattuna22.5.2017 08.49
Palkittu luokanopettaja:  En ymmärrä, miksi puhelimia ei voisi jättää kotiin Ranskan malliin2.8.2018 06.45
Opetushallitus: Move-testejä jatketaan peruskouluissa – "Viivajuoksu on paras tapa mitata koululaisten kestävyyskuntoa"21.9.2018 11.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat