Paikalliset

"Maksettava korvaus ei kata kuluja" – Nurmijärveläinen lääkärikeskus luopuu sote-kokeilusta

Kuvituskuva.

ESM arkisto

Kirkonkylällä ja Klaukkalassa toimiva yksityinen lääkärikeskus Diagnos Terveyspalvelut Oy ei ole enää tulevana vuonna mukana Keski-Uudenmaan soten valinnanvapauskokeilussa. Diagnos Terveyspalvelut Oy on ainoa Nurmijärvellä toimiva yritys, joka on osallistunut valinnanvapauskokeiluun.

Diagnosin toimitusjohtajan Anne Hillebrandtin mukaan yritys jää pois kokeilun piiristä taloudellisista syistä.

– Monet meille listautuneista henkilöistä ovat tarvinneet palveluja usein ja paljon. Kapitaalikorvaus, joka saadaan jokaisesta listautuneesta, on kuitenkin niin pieni, ettei se kata niitä kustannuksia, joita palvelujen järjestämisestä on aiheutunut, Hillebrandt kertoo.

Hänen mukaansa Keski-Uudenmaan alueella toteutunut korvausmalli on yksityiselle yritykselle ja varsinkin osakeyhtiölle sopimaton.

– Emme voi toteuttaa tappiollista toimintaa. Siksi emme jatka kokeilua, vaan jäämme odottamaan varsinaista sotea.

Suomessa valinnanvapauskokeilu on menossa viidellä eri alueella. Niistä jokaisella kokeillaan erilaisia palveluja erilaisilla korvausmalleilla.

– Toivottavasti näistä löytyy joku toimiva malli, joka voidaan ottaa käyttöön varsinaisessa sotessa. Olemme edelleen kiinnostuneita olemaan mukana, jos mallista saadaan toimiva, Hillebrandt sanoo.

Hänen mukaansa Diagnos Terveyspalvelut Oy:n osalta vuoden vaihteessa päättyvä kokeilu on antanut yritykselle tuntumaa siitä, mitä sote voisi olla.

– Olemme pystyneet vastaamaan meille esitettyihin odotuksiin. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä. Heitä on voitu palvella kokonaisvaltaisesti ottamalla kerralla huomioon kaikki asiakkana tarpeet. Myös odotusajat vastaanotolle ovat olleet lyhyet, Anne Hillenbrandt kertoo.

Diagnos Terveyspalvelut Oy:llä on runsaat 300 valinnanvapausasiakasta. Uusien valinnanvapausasiakkaiden listautuminen yritykseen päättyi 31. lokakuuta. Asiasta kerrotaan Anne Hillebrandtin mukaan Keski-Uudenmaan soten sivustolla.

– Meille listautuneet eivät ole vielä saaneet asiasta henkilökohtaista viestiä, mutta lähetämme sen heille kuukauden sisällä. Heidän ei itse tarvitse tehdä mitään vuoden vaihteessa, vaan he siirtyvät automaattisesti takaisin terveyskeskuksen asiakkaiksi, Hillebrandt kertoo.

Mikä kokeilu?

Keski-uudenmaan kuntien valinnanvapauskokeilu avautui kuntalaisille toukokuussa 2017.

Kokeilun tarkoituksena on kerätä tietoa ja kokemuksia uusista toimintatavoista sote-uudistusta varten.

Keski-Uudellamaalla avattiin ensin perustason lääkäri- ja hoitajavastaanottopalvelut valinnanvapaudelle.

Kokeilu laajeni syksyllä 2017 suun terveydenhuoltoon.

Kuntalainen voi valita palveluntuottajaksi hyväksyttyjen joukosta yhden toimipaikan, jonka asiakkaaksi ilmoittautuu.

Lisätiedot: www.hyvinkaa.fi/ku-sote

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Näin valinnanvapaus toimii – uusi sote-kokeilu alkaa pian myös Nurmijärvellä18.4.2017 06.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat