Paikalliset

Mielipide: Esitys uudesta lukiosta syntyi harkinnan tuloksena

Kuvituskuva.

Anton Soinne / Arkisto

Nurmijärven Uutisten mielipidepalstalla ja sosiaalisessa mediassa kunnan ylläpitämien lukioiden yhdistämisesitys on leimattu yritykseksi lakkauttaa Rajamäen palveluja. Myös kustannuksista on esitetty värittyneitä lukuja.

Lukioiden yhdistämisesityksen takana on pitkä selvitystyö, jolla haluttiin optimoida sivistystoimen pakollisista investoinneista saatava hyöty. Näitä olivat pääkirjaston peruskorjaus, Kirkonkylän koulujen sisäliikuntatilojen lisärakentamistarve sekä Rajamäen ja Kirkonkylän koulujen tilatarpeet.

Vaikka taajamien oppilasmäärä saattaa tulevaisuudessa vähentyä, on osa koulujen tiloista sellaisia, että niiden peruskorjaaminen on vähintään kyseenalaista. Uuden lukion rakentamisen nettolisäkustannuksen on arvioitu olevan noin 1–2 milj. euroa, jolla saataisiin sekä modernia, monikäyttöistä opetustilaa että parannettua lukioiden taloudellisia toimintaedellytyksiä. NYKin ja Rajamäen lukion nykyiset tilat voitaisiin ottaa perusopetuksen käyttöön ja ne toisivat liikkumavaraa molempien taajamien koulujen toimintaan.

Opetuksen laatuun ja kurssitarjontaan uudella lukiolla olisi selkeästi parantava vaikutus. Moderni, keskisuuri lukio olisi opettajille houkutteleva työpaikka ja varteenotettava yhteistyökumppani muille toisen asteen oppilaitoksille ja korkeakouluille. Kirjaston yhteydessä toimiva lukio voisi antaa oman panoksensa myös Nurmijärven kulttuuritarjontaan.

Joku voi ajatella, että pienuus on kilpailuetu, mutta uusi lukiomme olisi edelleen pääkaupunkiseudun mittapuun mukaan lähilukio ja kooltaan sellainen, että se pärjäisi jatkossa käyttötaloudessa omillaan.

Vapautuva kunnan tuki voitaisiin hyödyntää perusopetuksessa ja se vastaa noin yhtä prosenttia tuntikehyksestä, jolla voidaan pienentää opetusryhmiä ja tarjota lisäresursseja erityisopetukseen.

Virpi Korhonen

sivistyslautakunnan pj 2011-2017, lukiotyöryhmän pj

 

Kirjoitus on julkaistu Nurmijärven Uutisten mielipidepalstalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mielipide: Lähilukio estää syrjäytymistä12.11.2018 14.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat