Paikalliset

Krannilan tekojäärataa jäädytetään nyt yötä päivää – Suosittu luistelupaikka on tarkoitus saada käyttöön lähipäivin

Liikuntapaikkapäällikkö Ville Ruokoja krtoo, että Krannilan tekojäärata jäädytetään kolmessa eri osassa. Työ alkaa kastelemalla kenttä läpimäräksi, jotta kenttä jäätyy pohjasta asti.

Ulla Yliherne

Kirkonkylän liikuntapuistossa on tehty alkuviikosta töitä vuorokauden ympäri, jotta Krannilan tekojäärata saataisiin auki luistelijoille mahdollisimman pian. Työt jatkuvat koko viikon.

– Tavoitteena on, että ulkojäällä päästäisiin luistelemaan ensi viikon alusta lähtien, ehkä kenties jo viikonloppuna, kunnan liikuntapaikkapäällikkö Ville Ruokoja kertoo.

Krannilan hiekkatekonurmi kastellaan ensin läpimäräksi.”

Ruokojan mukaan kunnan liikuntapalveluissa on seurattu sääennusteita tarkasti, jotta jäädytys päästään aloittamaan heti sään niin salliessa. Kuluvalle viikolle ennustettu muutaman asteen pakkassää lupaakin hyvää tekojääradan kannalta.

– Optimaalisin jäädytyskeli ulkotekojään kannalta on poutainen, nollan lähellä oleva keli. Ulkojään jäädyttäminen täytyy aloittaa ennen kovia pakkasi, sillä jos maa ehtii jäätyä, ollaan pulassa, Ruokoja toteaa.

Ulkojään jäädyttäminen poikkeaakin Ruokojan mukaan sisähallijään jäädyttämisestä juuri jäädytystekniikassa.

–  Toisin kuin jäähallijää, ulkojää täytyy jäädyttää alhaalta ylöspäin. Esimerkiksi Krannilan hiekkatekonurmi kastellaan ensin läpimäräksi, jotta pohja saadaan jäädytettyä ensin. Alku onkin tässä hommassa kaikkein tärkein, hän huomauttaa.

Hieman yli 60 metriä leveä ja 107 metriä pitkä tekojäärata jäädytetään kolmessa erässä. Työ vie noin viikon.

Kun kenttä on saatu jäädytettyä, mahdollinen muutaman asteen plussakeli ei saa sitä sulamaan aivan heti. Ulkojää elää sisäjäätä enemmän sään mukaan. Jos jäähallijää on noin kolmen sentin paksuinen, Krannilan ulkojää on valmistuessaan tuplasti paksumpi.

– Ulkojää on selvästi sisäjäätä paksumpi. Jos vesisateita tulee, jää tuppaa paksuuntumaan ja silloin sitä pitää höylätä ohuemmaksi, Ruokoja toteaa.

Muiden kunnan ylläpitämien luisteluratojen jäädyttäminen aloitetaan Ruokojan mukaan säiden niin salliessa.

– Koulujen kenttien jäädyttäminen vaatii pidempää pakkasjaksoa, mutta sekin työ pyritään aloittamaan heti kun mahdollista, Ruokoja lupaa.

Nurmijärven luistelukenttien ja latujen ajantasaiset kuntotiedot löytyvät osoitteesta www.mski.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat