Puheenaihe

Pohjoismaissa vähemmän teinisynnytyksiä ja -abortteja kuin muissa maissa – Taustalla ehkäisypillereiden ja kierukan suosio

Vuonna 2015 hormonaalista ehkäisyä käytti 18–19-vuotiaista Tanskassa ja Norjassa 61 prosenttia sekä Ruotsissa 56 prosenttia.

Arkisto/Päivi Tuovinen

Suomessa ja muissa Pohjoismaissa teinien synnytykset ja abortit ovat harvinaisempia muihin maihin verrattuna.

Pohjoismainen tutkijaryhmä vertaili tilastoja 13–19-vuotiaiden synnytyksistä ja aborteista tietoihin reseptillä hankitusta hormonaalisesta ehkäisystä 2008–2015.

Luotettavaa ja ikäryhmäkohtaista tietoa hormonaalisen ehkäisyn ostoista oli saatavilla kolmesta Pohjoismaasta.

Vuonna 2015 hormonaalista ehkäisyä käytti 18–19-vuotiaista Tanskassa ja Norjassa 61 prosenttia sekä Ruotsissa 56 prosenttia.

Yhdistelmäpillerit olivat yleisin ehkäisymenetelmä, minipillereitä käytettiin jonkin verran.

Pitkävaikutteisten ehkäisymenetelmien eli kupari- ja hormonikierukoiden sekä hormonikapselien suosio kasvoi jyrkimmin edellä mainituissa kolmessa maassa erityisesti 18–19-vuotiailla.

– Samanaikaisesti 18–19-vuotiaiden synnytysten määrä väheni eniten. Norjassa niiden määrä puolittui, Tanskassa ja Ruotsissa väheni neljänneksellä. Myös aborttien määrä väheni kaikissa maissa erityisesti tässä ikäryhmässä, tutkimukseen osallistunut HUSin naistentautien ja synnytysten osastonylilääkäri, professori Oskari Heikinheimo sanoo.

Myös 15–17-vuotiaiden synnytysten ja aborttien määrät vähenivät ja heistä hormonaalista ehkäisyä käytti 27–34 prosenttia vuonna 2015.

Tutkimuksen nuorimmalla ikäryhmällä, 13–14-vuotiailla, ei ollut synnytyksiä juuri lainkaan ja aborttien määrä vaihteli 1,9:stä 0,3:een tuhatta tyttöä kohden.

Ikäryhmässä käytettiin hormonaalista ehkäisyä vähän. Luotettavaa tietoa kondomien käytön yleisyydestä ei ole saatavilla mistään ikäryhmästä.

– Tämä on erittäin tervetullut tulos ja se kertoo nuorten vastuuntuntoisesta seksuaalikäyttäytymisestä, Heikinheimo toteaa.

Pitkäaikaisista tilastoista voi tutkijoiden mukaan tehdä johtopäätöksen, että vähenevien synnytysten ja aborttien taustalla on luotettavien ja pitkävaikutteisten ehkäisymenetelmien suosion lisääntyminen.

Tulokset ovat sovellettavissa myös Suomen tilanteeseen. Suomessa 15–19-vuotiaiden synnytykset vähenivät 23:sta 8:aan ja aborttien määrä 15:stä 8:aan tuhatta teini-ikäistä kohden 2000–2015.

Tähän trendiin arvellaan vaikuttaneen myös koulujen terveystiedon opetuksen ja seksuaalivalistuksen.

– Kun seksuaalikasvatusta vähennettiin suomalaisissa kouluissa 1990-luvun puolivälissä, aborttien lukumäärä lisääntyi, mutta väheni taas seksuaalikasvatuksen palatessa kouluihin. Lisäksi kunnissa, joissa nuoret saavat ilmaisen ehkäisyn, ovat nuorten raskaudet vähentyneet, Oskari Heikinheimo kertoo.

Terveystieto, johon myös seksuaalikasvatus kuuluu, on Suomessa lakisääteinen oppiaine ja Suomea pidetäänkin terveyskasvatuksen mallimaana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat