Urheilu

Suomi voitti salibandyn MM-kultaa ennätysyleisön edessä

Suomi voitti salibandyn MM-kultaa lyötyään finaalissa Ruotsin.

Timo Pasanen

 

Praha | Odotettu unelmafinaali Suomen ja Ruotsin välillä sähköisti katsomon salibandyn MM-kisoissa. Molemmat joukkueet etenivät finaaliin samasta alkulohkosta, joten finaali oli jo toinen kohtaaminen näiden maiden välillä.

Ensimmäisen vei Ruotsi, mutta Suomi jyräsi finaalissa ja uusi MM-kullan. Salibandyn miesten MM-kisojen finaalista Prahan O2 Arenalla tuli tasokas. Suomi voitti lopulta Ruotsin 6–3 (1–0, 1–-1, 4–2).

Suomen ehdottomasti paras pelaaja oli maalivahti Eero Kosonen. Hän venyi torjunnasta toiseen todellisiin huipputorjuntoihin.

– Tämä oli meille todellinen puolustusvoitto. Lähdimme ehkä haastajina finaaliin, mutta puolustuksen kautta hoidimme homman kotiin. Suurella sydämellä hoidettiin voitto kotiin ja nyt voi juhlia. Joukkueemme hitsautui hyvin yhteen ja pelasimme joukkueena vahvan turnauksen. Oma peli kulki hyvin ja nousujohteisesti, joten olen tyytyväinen. Täysillä raastettiin pelistä toiseen ja on hienoa juhlia maailmanmestaruutta, Ville Lastikka sanoi.

Suomen päävalmentaja Petteri Nykky oli todella rauhallinen voitosta.

– Tämä oli onnistunut prosessi ja saatiin maaliin hienosti. Pelasimme joukkueena, eikä Ruotsi saanut otetta meistä. Äijät paino maaleja jäätävästi ja puolustus piti oman tonttinsa. Huikea peli ja huikea yleisö, tämä oli kyllä paras lopetus, Nykky näki.

Avauserässä Ruotsi hallitsi pallollista peliä ja sai alkuminuuteilla jopa läpiajon. Avausmaalia ei odoteltu kauaa, kun Suomen Juha Kivilehto teki ajassa 3.30 tilanteeksi 1–0. Puolustaja nousi laitaan ja lähetti pallon maalille ja pallo löysi tien Ruotsin maaliin.

Ruotsi loi enemmän tilanteita Suomen maalille, mutta Suomen tiivis puolustus piti. Erän puolivälissä Suomelta vietiin jopa rangaistuslaukaus. Peter Kotilainen nousi Ruotsin maalille ja ruotsalaispelaaja veti kädellä suomalaisen pois tilanteesta. Tuomaristo ei nähnyt tilanteessa rikettä, vaikka suomalaiset protestoivat päätöstä.

Toisen erän alku oli Suomelta hyvää pelaamista. Ajassa 23.57 Ville Lastikka sai pallon oikeaan laitaan ja pelasi pallon poikki kentän mainiosti Kotilaiselle, joka latoi suoraan syötöstä Suomen 2–0-johtoon.

Suomi sai pidettyä vastustajan hyökkäykset kurissa, mutta ylivoima muutti sen. Ruotsi sai ylivoiman ja vain viisi sekuntia, tästä he kavensivat tilanteeksi 2–1. Ruotsi nosti liikettä tämän jälkeen ja sai pallon tolppaan. Suomen veräjänvartija Kosonen oli työllistetty ja piti kyllä joukkuetta pystyssä. Ruotsi sai peliinsä vauhtia erän loppua kohden.

Kolmanteen erään ladattiin sitten kaikki osaaminen.

Ruotsi aloitti erän vahvasti ja pääsi yllättämään Suomen puolustuksen. Tasoitusmaali toi otteluun lisää virtaa. Suomi osoitti osaavansa kääntää pelin suunnan nopeasti. Hyvä kolmen kosketuksen pelaaminen toi paikan ja Kotilainen löysi maalin edestä puolustaja Kivilehdon, joka napautti jo 3–2.

Illan työjuhta Kotilainen huudatti suomalaisyleisöä reilu pari minuuttia edellisestä osumasta. Hän pääsi laukomaan ja veto upposi voimalla Ruotsin maaliin.

Suomi hallitsi tilannetta täysin ja Ruotsin liike näytti pysähtyneen. Kun vielä Nico Salo pyssytti kymmenisen minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua komean vedon oikeaan yläkulmaan, alkoi Ruotsin leirissä näkyä jo epätoivoa.

Suomi pelasi järkevästi ottelun lopun ja puolusti maailmanmestariksi.

Suomen Juha Kivilehto nousi ratkaisijaksi kahdella maalillaan.

– Puolustus onnistui aivan loistavasti ja viimeistely oli Ruotsia tehokkaampaa. Riisuttiin ne aseista ja mikä tässä metelissä on pelata. Kova nippu meillä oli kasassa.

Tatu Väänänen oli tyytyväinen, kun fyysinen Ruotsi kaatui heidän omilla aseilla.

– Usko voittoon oli vahva alusta asti ja olimme kärsivällisiä koko pelin ajan. Siinä suurin avain voittoon.

Suomi–Ruotsi 6-3 (1-0, 1-1, 4-2)

1. erä: 3.30 Juha Kivilehto (Mikko Leikkanen) 1-0.

2. erä: 23.57 Peter Kotilainen (Ville Lastikka) 2-0, 27.25 Alexander Galante Carlström (Emil Johansson) 2-1 yv.

3. erä: 42.41 Alexander Rudd 2-2, 46.21 Kivilehto (Kotilainen) 3-2, 48.34 Kotilainen (Tatu Väänänen) 4-2, 49.35 Nico Salo (Eemeli Salin) 5-2, 55.29 Rudd 5-3 rl, 58.11 Sami Johansson (Salin) 6-3 tm,

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Urheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat