Puheenaihe

Rukiista odotetaan hyvää satoa ensi vuonna – ruista kylvettiin tänä syksynä yli kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna

Kuvituskuva.

Anton Soinne

Kesän kuivuus vähensi ruissadon määrää tänä vuonna mutta mahdollisti syyskylvöt hyvissä oloissa. Ruista on tänä syksynä kylvetty yli kaksi kertaa suuremmalle alalle kuin edellisenä syksynä, joten vuoden 2019 ruissadosta odotetaan hyvää. Pro Ruis Ry:n mukaan kylvetty ruisala on 2000-luvun toiseksi suurin ja se riittänee kattamaan kotimaisen rukiin kulutuksen, joka on noin 100 miljoonaa kiloa vuodessa.

Yhdistyksen mukaan ensi syksyn ruissadon määrään vaikuttavat vielä monet asiat. Rukiin oraiden täytyy selvitä talven pakkasista ja vaihtelevista olosuhteista. Myös ensi kesän kasvuolosuhteet vaikuttavat siihen, kuinka ruis kasvaa ja millainen sato korjataan.

Luonnonvarakeskuksen mukaan tänä syksynä rukiin kylvöala oli yli 40 000 hehtaaria. Edellisenä syksynä ruista saatiin kylvettyä vain puolet tästä ja syksyn 2018 ruissato jäi noin 40 miljoonaan kiloon. Vuoden 2017 sato oli yli 110 miljoonaa kiloa. Myös luomuruista kylvettiin tänä syksynä enemmän kuin edellisenä vuotena. Noin 5 400 hehtaarin luomuruisala on suurin neljään vuoteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat