Paikalliset

Retkiluistelu vei mennessään – klaukkalalaispariskunta suuntaa jäälle aina, kun mahdollista

Klaukkalalaispariskunta hurahti retkiluisteluun ja varaa nyt harrastukselle liki jokaisen talviviikonlopun.

Taina ja Pekka Evijärvi liikkuvat jäällä aina kaksin tai isommassa porukassa. Molemmilla on luistellessaan myös kunnon varustus kypärästä ja naskaleista lähtien aina vaihtovaatekertaan saakka. Valkjärvi oli tällä erää vielä liian luminen luisteluun, joten luistelijat saivat keskittyä poseeraukseen.

Riikka Laine

Klaukkalalainen Taina Evijärvi myöntää, että puntit tutisivat siinä vaiheessa, kun hän lähti ensimmäistä kertaa järven jäälle matkaluistelemaan, vaikka kyse oli auratusta lenkistä.

Evijärven veljen kiinnostus luistelua kohtaan houkutteli myös sisaren mukaan.

Eikä mennyt kauaakaan, kun myös aviomies Pekka oli jo luistinkaupoilla. Muutama vuosi sitten auratuilla reiteillä luistelu ei enää riittänyt ja molemmat suorittivat Suomen Retkiluistelijat ry:n, eli Skrinnareiden tulokaskurssin päästäkseen luonnonjäille retkiluistelemaan. Vain kurssin käymällä pääsee mukaan valtakunnallisen seuran retkille.

Nyt pari on hurahtanut lajiin niin totaalisesti, että lähes kaikki talviviikonloput varataan mahdollisille retkiluistelureissuille.

Retkiluistelu on lajina kuitenkin sellainen, ettei harrastuspäiviä voi juuri etukäteen suunnitella.

Evijärvet kertovat, että Skrinnareiden järjestämät reissut sovitaan oman yhteisön sivuilla yleensä edellisenä päivänä. Laji on niin suosittu, että ilmoittautumiset täyttyvät lyhyestä varoajasta huolimatta yleensä hetkessä.

Tänä talvena Evijärvet aloittivat kautensa marraskuun puolella ”etelässä sijaitsevalta matalalta järveltä”. Yhteisön kesken on sovittu, ettei jäätietoja jaeta ulkopuolisille, joten järvien nimiä ei mainita.

Evijärvet tietävät, että jäillä liikkuessa on aina riskinsä, joten retkiluistelijat eivät halua rohkaista varsinkaan lajiin perehtymättömiä kokeilemaan tuoreita jäitä. Jokainen on aina vastuussa itse jäälle menemisestään.

– Moni pitää retkiluistelijoita uhkarohkeina, mutta mukana on oikeasti harvinaisen fiksua ja kivaa porukkaa, Pekka Evijärvi kertoo.

Evijärvet ovat tutustuneet Skrinnareiden retkiluisteluretkillä jo useampaan harrastajaan, ja omilla retkillä on usein matkassa myös klaukkalalainen Jarkko Aula.

Moni kysyy, että onko se vaarantunne, joka lajissa viehättää.

Pariskunnan mukaan retkillä näkee kaikenikäisiä harrastajia, mutta keski-ikä on enemminkin korkea kuin matala.

Sinänsä lajissa ei ole juuri vaatimuksia, vaan harrastus sopii kaikille.

– Riittää kun on perusterve. Laji ei rasita mitenkään erityisesti niveliä tms.

– Kunhan on hyvä luistelutekniikka, niin sen avulla pärjää pitkänkin matkan, Taina Evijärvi kuvaa.

Evijärvet myöntävät, että usein retkipäivän jälkeen tietää toki luistelleensa, sillä kilometrejä voi kertyä kymmeniä. Evijärvillä on viime talvelta takanaan mm. yksi 70 kilometrin luistelulenkki, kun jäätilanne pakottikin muuttamaan reittisuunnitelmaa ja kiertämään muutama lisäkilometrin. Luistelureissuun sisältyi kuulemma vähän kalliokiipeämistäkin, mutta sekin onnistui, kun oli osaavat retkenjohtajat tukena.

– Reissuun saa varata monesti koko päivän, kun aamulla lähdetään ajamaan ja illalla ollaan kotona. Luisteluaikaa rajoittaa yleensä oikeastaan vain valo, jota on talvella rajallisesti.

Evijärvien mukaan retkillä on se hyvä puoli, että luistelijat jakautuvat vauhdin mukaan omiin ryhmiinsä. Toiset haluavat viipottaa kovempaa, kun taas toiset enemmän nautiskelevat.

Taina Evijärvi kertoo, että hänestä luistelureissussa parasta on luonnosta nauttiminen. Kesällä pariskunta tykkää meloa, ja luistellessa pääsee melkein samalle tasolle.

– Moni kysyy, että onko se vaarantunne, joka lajissa viehättää. Mutta ei se ole se, vaan luonnossa luistelu on todella mukavaa, Pekka Evijärvi sanoo ja kertoo, että musiikinopettajina työskentelevä pariskunta nauttii myös jään kuuntelemisesta.

– Jään sävelkorkeudesta voi kuulemma päätellä sen paksuuden. Me emme ole vielä tehneet varsinaisia jäätiedusteluretkiä, mutta jään paksuuden havainnointi on tärkeää. Siinä toki tarvitaan kyllä jääsauvaakin apuna, Pekka Evijärvi hymyilee ja myöntää, että ihan pelkkään sävelkorvaan ei uskalla tässä asiassa luottaa.

Aiotko muuttaa elämäntapojasi alkaneena vuonna?

Kyllä
71% (5 ääntä)
Ei
29% (2 ääntä)
Ääniä yhteensä: 7

Varusteet kunnossa

Retkiluistelu on luistelua vapailla luonnonjäillä, ei auratuilla reiteillä.

Retkiluistelun harrastajalle tärkeää on asianmukainen varustus ja se, ettei matkaan lähde yksin. Suomen Retkiluistelijat ry ei ota luistelijoita edes mukaan retkilleen, jos ei ole käynyt seuran tulokaskurssia ja omaa asiaankuuluvaa varustusta.

Varusteisiin kuuluvat retkiluistimet, jäänaskalit ja pilli kaulatelineessä, jääsauvat, heittoköysi niin pakattuna, että sen saa käteen irrottamatta reppua selästä, lantiovyöllä ja mieluiten haarahihnalla varustettu reppu, täydellinen vaihtovaatekerta vesitiiviisti pakattuna, eväät, kuumaa juotavaa sekä työkalut ja varaosia omien luistimien siteiden korjausta varten.

Suositeltavia ovat myös mm. polvi- ja kyynärsuojukset, kypärä ja kännykkä vesitiiviissä suojapussissa.

Tulokaskurssille päästäkseen on oltava Suomen Ladun jäsen ja maksettava tulokaskurssin hinnan lisäksi Skrinnareiden jäsenmaksu.

Lisätietoja harrastuksesta skrinnari.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat