Paikalliset

Harrastuksesta ammatti – saippuakauppias Anne Noponen on kuin luotu torimuijaksi

Anne Noponen on tyytyväinen elämäänsä saippuakauppiaana. Aikaavievin työvaihe on tuotteiden pakkaaminen.

Taina Joutsen

– Pitää olla jalat maassa mutta pää siellä jossain pilvissä, nauraa klaukkalalainen Anne Noponen.

Hän jätti seitsemän vuotta sitten työpaikkansa paikallisessa leipomossa ja ryhtyi "saippuakauppiaaksi". Samalla harrastuksesta tuli ammatti.

Noponen ei ryhtynyt yrittäjäksi suinpäin. Hän kävi ensin yrittäjäkursseja ja laati yhdessä Keski-Uudenmaan Uusyrityskeskuksen kanssa kannattavuuslaskelmia. Sen jälkeen hän perusti Saippuapaletti-nimisen yrityksensä.

– Otettiin niitä laskelmia tehdessä kaikki pilvilinnat pois niin ei sitten yrityksen perustamisen jälkeen tipahtanut mistään, Noponen sanoo.

Hänen mukaansa laskelmat ovat pitäneet kutinsa, eikä muitakaan suuria yllätyksiä ole tullut.

– Ei tällä rikastumaan pääse, mutta rikkautta voi katsoa monella tavalla, vaikka mielen rikkautena. Olen vieläkin alkutäpinöissä, tämä työ on niin kivaa.

Anne Noposelle tärkeitä asioita ovat työn vapaus ja monipuolisuus. Yhtenä päivänä hän valmistaa saippuoita kotinsa yhteydessä olevissa toimitiloissa, toisena matkaa lähiseudun toreille, markkinoille ja tapahtumiin myymään tuotteitaan.

– Joskus aurinkoisena kevätaamuna mietin tuossa Kirkkotien risteyksessä, että mihin suuntaan kääntyisin torikaupoille lähtiessäni.

Anne Noponen on sosiaalinen ja puhelias, ystävien mukaan hänet on suorastaan luotu torimuijaksi. Myyntipäiviä toreilla, markkinoilla ja muissa sopivissa paikoissa kertyykin kuukaudessa noin 25. Noponen liikkuu tuotteineen parinsadan kilometrin säteellä kotikulmilta.

Hän nauttii ajamisesta, eivätkä pitkät työpäivätkään haittaa. Noponen työskentelee 80–100 tuntia viikossa.

– Tämä ei ole työ vaan elämäntapa. Lapset ovat maailmalla ja mieskin tekee pitkää päivää.

Vaikka Noponen on tyytyväinen yrittäjyytensä, hän neuvoo vastaavaa ratkaisua suunnittelevia olemaan ensin yhteydessä asiantuntijoihin ja tekemään laskelmia.

– Monelle se, kuinka paljon yrittäjyyteen liittyy maksuja, on yllätys. Kannattaa myös selvittää, ettei kilpailijoita ole hirmuisesti ja tutustua alan lainsäädäntöön, Noponen opastaa.

– Olen kuitenkin sitä mieltä, että kun täällä ollaan yhden kerran, tehdään sitä mikä hyvältä tuntuu, hän vielä muistuttaa.

Anne Noponen kiinnostui saippuanvalmistuksesta omien kokemustensa kautta.

– Minulla ja tyttärelläni on vaikeasti atooppinen iho. Monet nestesaippuoiden säilöntäaineet kuivattavat ja kutittavat. Ennen saatoin herätä yölläkin siihen, että raavin ihoani.

Noponen käyttää tuotteidensa pääraaka-aineena glyseriini- ja kasviöljyä, eivätkä saippuat sisällä mitään eläinperäistä hunaja–sitruunasaippuaa lukuunottamatta.

Saippuat ovat saaneet kehuja muun muassa atoopikoilta ja psoriaatikoilta. He ovat mieltyneet erityisesti tervasaippuaan, jonka terva valmistetaan Rengossa perinteisessä tervahaudassa.

– Paras palaute on se, kun asiakas tulee uudelleen asioimaan, Noponen tietää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat