Vaalit

Ylen gallup: PS:n kannatus kasvaa, keskusta on alamäessä

Perussuomalaiset ovat nousussa ja kokoomus jahtaa SDP:tä.

Perussuomalaisten kannatus on kasvussa, kertoo Ylen gallup.

Perussuomalaisten kannatus on kasvussa kun mennään kohti kevään eduskuntavaaleja. Ylen tekemässä puoluekannatusmittauksessa perussuomalaiset on suurin nousija. Puolueen kannatus on 10,2 prosenttia eli nousua oli joulu-tammikuun mittaukseen 2,1 prosenttiyksikköä.

Ylen mukaan edellisen kerran PS:n kannatus ylitti kymmenen prosenttia kesäkuussa 2018.

Ylen mittaus arvioi nyt myös eduskunnan paikkajakoa: SDP saisi 13 ja kokoomus 6 lisäpaikkaa, keskusta menettäisi 7.

Mittauksen toteuttaneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtajan Tuomo Turjan mukaan perussuomalaisten kannatus nousi heti mittausjakson alussa joulukuussa, kun Oulun alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikosepäilyistä uutisoitiin.

– Tässä on ihan selkeä yhteys. Seuraavalla viikolla tuli heti selkeä piikki perussuomalaisten kannatuksen nousussa, Turja kertoi Ylelle.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri (ps.) sanoo jo, että PS haluaa mennä keskustan edelle vaaleissa.

– Tavoitteemme on 15 prosentin kannatus, Meri sanoi Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa.

Kahden suosituimman puolueen, SDP:n ja kokoomuksen kisa kiristyy. SDP on yhä mittauksen ensimmäinen, mutta sen kannatus laski 21,2:een, ja kokoomuksen nousi 19,6 prosenttiin.

Ylen mukaan keskustan suosio painui matalimmilleen sitten syksyn 2017, ja on nyt 16,1 prosenttia. Kannattajista on kadonnut etenkin miehiä – ja oululaisia.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen uskoo kannatuksen kääntyvän ja hän sanoi ykkösaamussa, että pääministeri Sipilä on tehnyt hyvää työtä. Esimerkiksi hän nosti Sipilän esiintymisen keskiviikkona MTK:n ilmastopaneelissa, jossa Sipilän esiintymistä kehui parhaaksi Iltalehti.

Puheenjohtaja Pekka Haaviston valinnan jälkeen alkanut vihreiden nopea nousu taittui, ja nyt suosio laski hivenen. Vihreitä äänestäisi 13,6 prosenttia, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt.

Vasemmistoliiton kannatus nousi yhden prosenttiyksikön, 9,5 prosenttiin.

Sinisten kannatus on yksi prosentti. "Ministeripuolueen" edellä on nyt 2,1 prosentillaan muu-ryhmä, johon kuuluu esimerkiksi eduskuntaryhmä Liike Nyt sekä eduskunnan ulkopuolisia puolueita, kuten Feministinen puolue ja Liberaalipuolue.

Pienimmissä eduskuntapuolueissa huomion kiinnittää se, että RKP vaipui 2,5 prosentin kannatuksellaan kristillisdemokraattien 4,2 prosentin taakse.

Taloustutkimus laski nyt ensi kertaa arvion siitä, miten eduskunnan paikat jakautuisivat kannatusprosenttien mukaan. Arvio on laskettu kuuden tuoreimman kannatuskyselyn perusteella.

SDP saisi 13 lisäpaikkaa eli 47 kansanedustajaa, ja vihreät 10 lisäpaikkaa eli peräti 25 kansanedustajaa. Vasemmistoliitto saisi kolme lisäpaikkaa eli 15 kansanedustajaa.

–Käytännössä yksittäisten ääniharavien suosio kevään vaaleissa voi kuitenkin vaikuttaa lopulliseen tulokseen, Turja sanoi Ylellä.

Hallituspuolue kokoomus saisi kuusi lisäpaikkaa eli 43 kansanedustajaa. Keskusta sen sijaan menettäisi seitsemän paikkaa eli saisi 42 kansanedustajaa.

Keskustan tilanne näyttää Turjan mukaan kiikkerältä, sillä puolueella on eri vaalipiireissä niin sanottuja viimeisiä paikkoja.

–Keskustalla on aika monta viimeistä paikkaa, joissa marginaali vertailuluvuissa seuraavaan on muutama sata. Nämä voivat kääntyä ihan miten vaan, Turja sanoo.

Perussuomalaiset saisi 15 kansanedustajaa. Tämä on kaksi kansanedustajaa vähemmän kuin eduskuntaryhmässä nyt, mutta edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna 23 paikkaa vähemmän. Puolue ja sen eduskuntaryhmä hajosivat kesällä 2017.

Taloustutkimus haastatteli 2443 ihmistä 10.12.2018–8.1.2019 välisenä aikana.

Tulosten virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta +/- 2,1 prosenttiyksikköä.

Ylen uutinen kannatusmittauksesta on luettavissa täällä:

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ylen gallup: Kokoomus kirii kiinni demareita, keskusta putoaa, vihreiden luisu hidastui8.11.2018 08.54
HS: Demarit vahvisti johtoaan gallupissa – vihreiden putoaminen jatkuu14.6.2018 10.55
Yle: Demarit ja PS nousivat – puoluegallupissa merkillistä heiluntaa1.12.2017 10.07

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vaalit

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat