Puheenaihe

Presidentti Kekkosen kalusto lahjoitetaan, mutta kenelle? – Ehdota, kuka saa Urkin nojatuolit

Nämä presidentti Urho Kekkosen huonekalut etsivät nyt uutta kotia. Kalusto on vielä tänäkin päivänä hyvässä kunnossa. – 

Huutokauppa Helander / Aki Syrjäläinen

Suomen pitkäaikaisin valtionpäämies Urho Kekkonen (1900–1986) toimi presidenttinä neljällä eri vuosikymmenellä. Hänet tunnetaan myös teräväsanaisena kirjailijana ja pakinoitsijana, urheilumiehenä ja suurena saunan ystävänä.

Huutokauppa Helanderilla on esillä presidentti Kekkosen omistuksessa ollut kalusto, jonka nykyinen omistaja on antanut tehtäväksi etsiä sille sopivan lahjoituskohteen. 

Presidentti Kekkosen kalustokokonaisuus on peräisin Presidentinlinnan kolmannesta kerroksesta, jossa on aiemmin ollut presidentille varattuja yksityistiloja. 

Osa valtionpäämiehistämme on asunut linnassa vakituisesti, mutta presidentti Kekkonen itse viihtyi paremmin toisella virka-asunnollaan Tamminiemessä. Hän sai asua siellä kuolemaansa saakka, minkä jälkeen rakennus muutettiin kotimuseoksi.


Empiretyylisessä kattovalaisimessa on kahdeksan valopistettä ja upeita yksityiskohtia. (Kuva: Huutokauppa Helander / Aki Syrjäläinen)

Vaikka Presidentinlinnan yksityistilat ovat olleet presidentti Kekkosen aikana melko vähäisellä käytöllä, niiden sisustus on ollut huolellisesti suunniteltu. 

Lahjoituskohdetta etsivään kokonaisuuteen kuuluu kolme kristallivalaisinta sekä komeita rokokootyylisiä kalusteita: mahalipasto, pari pikkulipastoja, vitriini, pari nojatuoleja, sohvapöytä ja sohva. 

Kalusteissa on pieniä käytön jälkiä, mikä tekee niistä tavallaan entistäkin mielenkiintoisempia.

Sopivaa lahjoituskohdetta voi ehdottaa huutokauppa Helanderin blogisivulla.

Kekkosen pikkulipastoja on interiöörikuvan perusteella ollut useampia. Niistä on säilynyt kaksi. (Kuva: Huutokauppa Helander / Aki Syrjäläinen)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat