Puheenaihe

Turvasumutteen myynti räjähti taas – "Ihmisillä on nyt selvästi nyt hätä ja pelko"

Turvasumuttimen kanto ja käyttö ei vaadi lupaa. Poliisin mukaan sumute on auttanut joissakin rikostapauksissa, joskin sumute voi myös provosoida tekijää.

Turvakerroin / mediakuva

Uutiset alaikäisiin tyttöihin kohdistuneista seksuaalirikosepäilyistä ovat saaneet suomalaiset ostamaan tavallista enemmän turvasumuttimia.

Sumuttimia valmistavan Turvakerroin Oy:n johtaja Tomi Viren sanoo, että uusia sumutintilauksia on tullut parin päivän aikana tuhansia ja määrä kasvaa. 

– Valmistamme sumuttimia tällä hetkellä yötä päivää, jotta pystymme vastaamaan räjähdysmäiseen kysyntään, Viren kertoo.

Ilmiö ei ole uusi, vaan toistuu usein, kun seksuaalirikokset nousevat uutisiin. Sama ilmiö näkyi myös viime keväänä koirasumutteiden kysynnän harppauksena, kun tiedotusvälineet olivat kertoneet rajuista koirahyökkäyksistä.

Tomi Virenin mukaan nyt monet vanhemmat ostavat sumutteita varsinkin tyttärille.

– Sumuttimia hankitaan koko perheen turvaksi, erityisesti nuorille. Ihmisillä on selvästi nyt hätä ja pelko, Viren arvioi.

Turvasumuttimen voi hankkia ilman lupaa. Sumutin aiheuttaa reaktion, joka pakottaa hyökkääjää sulkemaan silmänsä. Lisäksi sumutin värjää kohteen pinkiksi useaksi päiväksi.

Poliisi on suhtautunut turvasumuttimien käyttöön myönteisesti. Sisä-Suomen poliisilaitoksen komisario Jussi Pilviö suositteli taannoin turvasumuttimen kantamista naisille.

– Turvasumute saattaa toki provosoida hyökkääjää tekemään jotakin suunniteltua vaarallisempaa, mutta turvasumutin voi myös pelastaa uhrin. Varsinkin jos nainen liikkuu pimeän aikaan yksin, on hyvä kantaa turvasumutinta mukana, Pilviö totesi Tamperelaiselle syksyllä 2016.

Poliisin mukaan turvasumutetta on käyttänyt esimerkiksi kauppias näpistyksen estämiseen ja rikoksen uhrit pahoinpitelyn ja raiskauksen estämisessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat