Paikalliset

Kirkonkylän päiväkotiryhmä sisäilmaongelmia evakkoon – Vaskomäessä jatketaan toimintaa korjausten keskellä

Kirkonkylässä yksi ryhmä lähti evakkoon, muut jatkavat toimintaa tutuissa tiloissa.

Kirkonkylän päiväkodin yksi ryhmä on siirretty sisäilmakorjausten vuoksi väistötiloihin. Muut Kirkonkylän päiväkodin ryhmät ja kaikki Vaskomäen päiväkodin ryhmät jatkavat ainakin toistaiseksi toimintaa päiväkotien omissa tiloissa.

Päivi Tuovinen/Arkisto

Kahdesta nurmijärveläisestä päiväkodista on löydetty sisäilmaongelmia.

Kirkonkylän päiväkodin sisäilmatutkimukset saatiin valmiiksi juuri ennen joulua.

Kirkonkylän päiväkodin kosteus- ja sisäilmateknisestä kuntotutkimuksesta löydettiin muun muassa ilmavuotoja rakenteiden liittymäkohdista.

– Viertolan ryhmä siirrettiin väistötiloihin, sillä kyseisessä ryhmässä on koettu oireiluja muita ryhmätiloja enemmän, kertoo varhaiskasvatuspäällikkö Leena Laine.

Päiväkodin Viertola-ryhmä toimii nyt Nurmijärven yhteiskoulun pihalla olevassa parakissa. Parakki oli valmiina NYK:n pihalla, sillä sitä käytettiin aiemmin syksyllä Nurmijärven Yhteiskoulun sisäilmakorjausten ajan koulun väistötiloina.

Ylläpitopäällikkö Mika Laakson mukaan korjaustyöt Kirkonkylän päiväkodissa aloitetaan rakenteiden ilmavuotojen korjauksella heti, kun korjaussuunnitelma valmistuu. Työt aloitetaan Viertola-ryhmästä, mutta myös muiden ryhmien tilat käydään läpi tämän vuoden aikana.

Klaukkalalaisen Vaskomäen päiväkodin osalta sisäilmatutkimukset valmistuivat vuodenvaihteessa. Huoltajille pidettiin asiasta infotilaisuus tämän viikon keskiviikkona.

A-Insinöörit Suunnittelu Oy:n tekemässä tutkimuksessa havaittiin sisäilmassa olevan mineraalivillakuituja ja ulkoseinä- ja alapohjarakenteissa tavanomaista suurempaa kosteutta. Rakenteista löytyi myös mikrobivaurioita.

Laakson mukaan päiväkodin toimintaa Vaskomäen päiväkodin kiinteistössä jatketaan kuitenkin toistaiseksi. Vain keittiö on suljettu ja päiväkotilaisten ruoka tuodaan ensi maanantaista lähtien Klaukkalan koululta.

Kunnan tilakeskus päätyi tähän ratkaisuun, koska keittiön ilmassa havaittiin eniten mineraalivillakuituja.

– Kohteen sisäilmaa pyritään parantamaan mm. ilmanpuhdistimilla ja tilojen ylipaineistamisella. Ylipaineistamisella pyritään pienentämään rakenteista sisäilmaan päin kulkeutuvien epäpuhtauksien määrää. Ylipaineistaminen on kuitenkin väliaikainen toimenpide, eikä sitä voi jatkaa liian pitkään.

– Toimenpiteet tehdään tammikuun loppuun mennessä ja sisäilman laatua seurataan jatkossa. Mikäli toimenpiteet eivät paranna rakennuksen sisäilmaa riittävästi, päiväkodin toiminta varaudutaan siirtämään muualle.

Edellinen remontti Vaskomäessä oli 2017, kun päiväkodissa tehtiin sisäpintoihin kohdistuva peruskorjaus ja talotekniikan uusiminen.

Epäpuhtauksia sisäilmaan?

Kirkonkylän päiväkodin sisäilmatutkimukset teki TK Insinööri- ja suunnittelutoimisto.

Tutkimuksissa havaittiin yhden työhuoneen kohdalta havaittiin hieman kohonneita kosteusarvoja.

Kantavien seinien ja maanvaraisen laatan rajakohdista havaittiin ilmavuotoja. Lisäksi havaittiin voimakasta ilmavuotoa ulkoseinillä sijaitsevien pistorasioiden kohdilla. Ilmavuodon mukana tuli voimakas mikrobiperäinen haju. Rakennuksen ollessa alipaineinen, voi ilmavuodon mukana kulkeutua rakenteiden sisältä epäpuhtauksia sisäilmaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vastaremontoidussa päiväkodissa sisäilmaongelmia? Tutkimukset alkoivat12.12.2018 06.05
Kirkonkylän päiväkodissa sisäilmaongelmia – osa lapsista siirtyy koululle7.12.2018 09.22
Koulujen sisäilmaremontit etenevät – Seitsemän veljeksen koulusta odotetaan tietoa, Lepsämässä oireillaan yhä14.1.2019 06.15
Aloite: Kunnan lisättävä avoimuutta sisäilmaongelmissa – "Raportit jäävät nyt vain pienen piirin tiedoksi"12.11.2018 08.30
HS: Tuleva tutkimus vahvistaa muovimattojen ongelman – huolimaton asennus voi aiheuttaa sisäilmaongelmia15.4.2018 14.12

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat