Puheenaihe

Finanssiala varoittaa etäyhteyttä vaativista huijareista – "Pankit tai sijoituspalveluyritykset eivät koskaan myy tuotteitaan etäyhteyden kautta"

Kuvituskuva.

Tiina Örn

Viime viikkoina on tullut ilmi tapauksia, joissa sijoituspalveluyrityksen edustajana esiintyvät huijarit ovat puhelun aikana pyytäneet saada etäyhteyden uhrin tietokoneeseen. Ilmiöstä varoittaa Finanssiala ry.

Etäyhteyden avulla rikollinen voi kontrolloida verkkopankki-istuntoa eli tehdä varojen siirtoja haluamaansa paikkaan ja myös esimerkiksi tartuttaa koneeseen vakoiluohjelmia. Myös maksukorttitietojen anastaminen on tällöin mahdollista.

– Huijarit esiintyvät hyvin vakuuttavasti. On kuitenkin muistettava, etteivät pankit tai sijoituspalveluyritykset myy tuotteitaan etäyhteyden kautta. Jos puhelun aikana toisen osapuolen aikeet alkavat vähänkin epäilyttää, lopeta puhelu, sanoo Finanssiala ry:n rikostorjunnasta vastaava johtaja Risto Karhunen.

Pankki ei koskaan pyydä asiakastaan ottamaan etäyhteyttä, eikä myöskään mikään luotettava sijoituspalveluita tarjoava yritys, Finanssiala ohjeistaa. Kun joku pyytää asentamaan etäyhteyteen liittyvän ohjelmiston, tulee tilanteeseen suhtautua suurella varauksella. Verkkopankki-istunnon aikana ei etäyhteyspyyntöön pidä suostua.

Karhunen korostaa varovaisuutta. Huijarit ovat esiintyneet milloin sijoitusneuvojina, milloin kryptovaluuttamyyjinä.

– Vanha viisaus pätee edelleen: Jos jokin tarjous vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se yleensä ei ole totta, Karhunen summaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat