Paikalliset

Pullo kirkasta puoliksi – tyttöjen viinanjuonti lisääntynyt Klaukkalassa

Kuvituskuva.

Armi Suojanen

– Olemme tunteneet pientä huolta Klaukkalan nuorista ja heidän käyttäytymisestään, sanoo Nurmijärven kunnan erityisnuorisotyöntekijä ja Klaukkalan monialaisen työryhmän jäsen Tanja Oguntuase.

– Ilmassa on ollut tietoa, että päihteiden käyttö nostaa taas päätään. Valtakunnallisesti on puhuttu siitä, että alkoholinkäyttö on vähentynyt, mutta huumeiden käyttö lisääntynyt, sanoo puolestaan nuorisopäällikkö Merja Winha-Järvinen.

Monialaisessa työryhmässä onkin Oguntuasen ja Winha-Järvisen mukaan pohdittu, kuinka nuoria ja heidän huoltajiaan voitaisiin herätellä alaikäisten päihteidenkäytön suhteen.

Työryhmä päätyi tammikuussa lähettämään 6.–9.-luokkalaisten huoltajille Helmi-viestin, jossa heitä muistutetaan siitä, kuinka tärkeää on seurata mitä oma nuori tekee ja missä liikkuu.

– Ydinviesti kuuluu: Välittäkää nuorestanne. Älkääkä olko asian kanssa yksin. Täällä on hyvät verkostot ja auttamaan pystytään tarpeen vaatiessa hyvinkin matalalla kynnyksellä, Merja Winha-Järvinen muistuttaa.

Huoltajille lähetetty Helmi-viesti liittyy myös Klaukkalan kouluilla kahden viime viikon aikana oppilaille järjestettyihin tilaisuuksiin. Niissä Werkko ry:n koulutetut kokemusasiantuntijat ovat kertoneet 6.–9. luokkalaisille omista päihteisiin liittyvistä kokemuksistaan.

– Tilaisuudet ovat olleet hyvin pysäyttäviä, nuoret ovat kuunnelleet tarkkaavaisesti ja asioiden työstäminen jatkuu kouluilla, Oguntuasen kertoo.

Oppilaiden huoltajille järjestetään lähikuukausina vanhempainilta, jossa myös he pääsevät kuulemaan kokemusasiantuntijoita.

Monialaiseen työryhmään kuuluva vanhempi konstaapeli Tiina Kuosa nostaa esille kouluikäisten klaukkalalaisnuorten alkoholikokeilut.

– Kirkkaiden viinojen juonti on lisääntynyt etenkin tytöillä. Kaksi tyttöä voi ostaa puolen litran viinapullon ja juoda sen puoliksi. Kokeilijoiden joukossa on 12–13-vuotiaitakin, Kuosa sanoo.

– Yläasteikäisiltä on löydetty myös pillereitä, joita on käytetty päihtymistarkoituksessa, hän jatkaa.

Kuosan mielestä on tärkeää, että vanhemmat ovat nuortensa tekemisissä kartalla. Erikoinen tuoksu, ontot kynät, muovipullot ja pienenpienet minigrip -pussit voivat olla merkkejä huumeidenkäytöstä.

Kuosa muistuttaa täysi-ikäisiä myös siitä, että alkoholin hakeminen alaikäiselle on rikos.

– Nuoret oppivat helposti tietämään ne henkilöt, jotka suostuvat hakemana heille alkoholia. Juomia otetaan myös kotikaapista. Toivottavasti kenenkään lapsen vanhempi ei hae lapselleen alkoholia.

Talviseen vuodenaikaan nuoret suosivat kotibileitä. Kuosa kehottaakin vanhempia miettimään, kannattaako nuoria jättää kotiin keskenään.

– Enkä ihmettelisi, että kun kevät tulee ja nuoret alkavat pyöriä enemmän ulkona, tilanne päihteiden osalta pahenee.

Klaukkalassa Monitoimitalo Monikon ympäristö on Kuosan mukaan se paikka, joka vetää nuoria puoleensa. Eikä ainoastaan klaukkalalaisnuoria.

Kuosa korostaa kuitenkin, että päihteiden käyttö koskee vain osaa nuorista eikä missään tapauksessa isoa joukkoa. Kyse ei myöskään ole pelkästään Klaukkalan tai Nurmijärven ongelmasta.

– Nuorista on koko ajan huoli päällä, se on tämän ajan trendi. Ei Nurmijärvi ole mikään poikkeuksellinen paikka tässä suhteessa.

Oletko huolissasi nurmijärveläisten nuorten päihdekokeiluista?

Kyllä
64% (133 ääntä)
Ei
36% (75 ääntä)
Ääniä yhteensä: 208

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ilkivalta piinaa Monikkoa – nyt laitettiin yleisövessa aivan säpäleiksi31.10.2018 06.30
Valtaosa nurmijärveläisnuorista voi hyvin – "Tupakointi ja alkoholi vähentyneet, mutta kannabis ja nuuska huolestuttavat"23.10.2018 06.30
Sääksin rantakahvilan kesä oli ennätysvilkas – asiakkaita kävi yli 26 0003.9.2018 06.40
Nuorten vahingonteot tuplaantuivat Nurmijärvellä – "Hajotetaan, sotketaan ja poltetaan toisten omaisuutta"20.3.2018 06.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat