Paikalliset

Kokemusasiantuntijat kiertävät Klaukkalan kouluissa – Riikan ja Jonin päihdekokemukset vetivät kuudesluokkalaiset hiljaisiksi

Kokemusasiantuntijat Riikka ja Joni kiertävät Klaukkalan kouluilla puhumassa päihteistä. Päättyvällä viikolla he olivat muun muassa Harjulan koulun kuudesluokkalaisten vieraana.

Taina Joutsen

Harjulan koulun kuudesluokkalaiset kuuntelevat hipihiljaa, kun Riikka ja Joni kertovat aiemmasta päihteiden ja rikosten täyttämästä elämästään. Werkko ry:n koulutetut kokemusasiantuntijat on kutsuttu puhumaan kaikille Klaukkalan 6–9 luokan oppilaille, koska nuorten kanssa toimivat ovat huolissaan näiden päihdekokeiluista. Keväämpänä myös oppilaiden vanhemmille järjestetään vastaavanlainen tilaisuus.

Kotikaupunkiinsa Hyvinkäälle raitistumisen jälkeen palannut Riikka käytti päihteitä alkoholista suonensisäisiin huumeisiin 20 vuoden ajan. Myös Vantaalla asuvalla Jonilla on pitkä historia päihteiden väärinkäyttäjänä. Raittiina hän on elänyt kahdeksan vuotta, ja toiminut lähes yhtä pitkään kokemusasiantuntijana.

Riikka pääsi kuiville kaksi vuotta sitten. Hän päätyi Hyrian kuntouttavan toiminnan kautta vertaisneuvojakoulutukseen ja Keski-Uudenmaan vertais- ja kokemusasiantuntijatoiminnan tuki Werkko ry:hyn. Nyt hän on mukana Laurean ammatikorkakoulun Keijo-hankkeessa kokemusasiantuntijakoulutuksessa.

– Olen onnellisessa asemassa, koska elän ja saan olla täällä, Riikka sanoo.

Kaksi kolmasosaa päihdevuosien aikaisesta ystävästä ja tuttavasta on jo menehtynyt. Verenmyrkytys vei Riikankin kahdesti lähelle kuolemaa. Päihdevuosina hän koki myös rajua psyykkistä ja fyysistä väkivaltaa.

Riikka oli ensimmäisen kerran juovuksissa 9-vuotiaana.

– Rikkonainen perhe, päihdeongelmaiset vanhemmat ja heiltä saadut väärät roolimallit, hän luettelee syitä päihteiden käyttöönsä.

Riikka ei kertonut koulussa eikä muuallakaan vaikeasta kotitilanteestaan, eikä sitä häneltä kysyttykään. Vaikka hän oli hyvä oppilas, hän oli myös häiriökäyttäytyjä ja koulukiusattu.

– Mun normaali on muille niin epänormaalia, nainen kuvailee lapsuuttaan.

Jonia vaara viehätti lapsesta asti. 17-vuotiaana hän ajoi mopokolarin, jossa menetti uistinsa lähes täydellisesti. Vaaran viehätys veti hänet myös päihteiden pariin.

Huumehouruisella elämällä oli vakavat seuraukset. Joni sairastui päihteiden laukaisemaan skitsofreniaan.

– Älkää tehkö niin kuin minä vaan miettikää, mitä haluatte elämältä ja tehkää omat valintanne, Joni opastaa nuoria.

– Älkää jääkö yksin, kertokaa ongelmista vaikka kaverille, jos ette halua kertoa aikuiselle, Riikka neuvoo.

Sekä Joni että Riikka elävät päihteiden suhteen päivän kerrallaan, mutta heillä on myös haaveita ja suunnitelmia tulevaisuuden suhteen.

– Tässä on vain taivas rajana, Joni sanoo.

Riikka haluaa joko ennaltaehkäisevään työhön tai päihdetyöhön. Myös sosionomiopinnot kiinnostavat.

– Jos pystyn vaikuttamaan siihen, että yksikin nuori päättää olla käyttämättä huumeita, tavoite on saavutettu.

– Nuorissa on tulevaisuus, Joni muistuttaa.

Lue myös:

Pullo kirkasta puoliksi – tyttöjen viinanjuonti lisääntynyt Klaukkalassa

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Pullo kirkasta puoliksi – tyttöjen viinanjuonti lisääntynyt Klaukkalassa2.2.2019 15.55
Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen puhuu Nurmijärvellä – paikalla myös lähipoliisi22.2.2018 10.15
Lähipoliisi: ”Päihteitä käytetään sekaisin ja yhä nuorempana”10.5.2013 12.29
Huumeriippuvainen Pablo taistelee irti päihteistä Myllyhoidossa Nurmijärvellä – "Minäkuvani jäi päihteiden varjoon"22.10.2018 09.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat